Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nermina Ćemalović: Virus je opasan i podmukao neprijatelj, zaštitna maska je čarobna riječ

Preuzmite sliku

 Definitivno vidimo da je povećan broj oboljelih od koronavirusa i u Federaciji BiH, i u Bosni i Hercegovini, ali i zemljama u okruženju, a pošto se desilo popuštanje mjera, naravno da smo očekivali ovakav povećan broj oboljelih od koronavirusa, istakla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona. 

Istakla je da kako bi privreda radila, da bi život funkcionisao, da bi građani sebi mogli zaraditi platu, moralo je doći do popuštanja mjera zabrane.

“Ali i građani su se u tom slučaju počeli opuštati i zabravljati da je COVID-19 među nama, da je pandemija još na snazi i da postoji mogućnost povećanog broja zaraženih. Ovaj put apeliram na građane, na njihovu samoodgovornost i društvenu odgovornost da se pridržavaju tih osnovnih mjera. Doista se toga nije teško pridržavati. A, to je nošenje maske kada se ulazi u bilo koji zatvoreni prostor. Nošenje makse je potrebno i vani ako se nalazimo u situaciji da se ne može poštivati distanca od dva metra. Dakle, ako smo u nekoj gužvi, velikoj blizini, moraju se maske nositi. Nema pozdravljanja, nema grljenja. Moramo, također, osim socijalne distance i maske koju nosimo, voditi računa o pranju ruku. Znači, osnovne higijenske mjere moramo primjenjivati i znati da je COVID-19 među nama”, upozorila je Ćemalović.

Mladi se ne pridržavaju propisa 

Navodi kako se da primjetiti da se stariji građani i pridržavaju. Međutim, navodi Ćemalović, omladina se opustila.

“To je problem. U kafićima nećete vidjeti maske. Oni sjede svi jedni blizu drugih. Noćni klubovi su također problem. Dakle, mjesta gdje se omladina sastaje, tamo su doista zaboravili na virus i ne poštuju se osnovne mjere koje propisuje i Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva, a koje mi primjenjujemo na kantonima”, istakla je Ćemalović.

Navela je kako je na Unsko-sanskom kantonu urađeno preko 5.000 uzoraka i da se oni svaki dan šalju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u miklobiološki laboratorij.

“Od jučer poslanih 50 uzoraka, imamo sedam novozaraženih i to po dva slučaja iz Bihaća, Cazina i Bosnaske Krupe i jedan iz Velike Kladuše. Na kantonu do sada imamo ukupno registriranih na COVID-19 160 slučajeva, aktivnih imamo 31, a izliječenih 118 i, nažalost, umrlih 11”, rekla je Ćemalović.

Sankcije za ugostiteljske objekte i korisnike koji ne poštuju mjere

S obzirom na to da je u pojedinim dijelovima Crne Gore zabranjen rad ugostiteljskih objekata na sedam dana, da se u Srbiji, ali i entitetu RS određuje njihovo skraćeno radno vrijeme, a u pojedinim gradovima Srbije i policijski sat, interesovalo nas je da li se nešto slično uskoro planira i u FBiH, odnosno kantonima.

“Ako se ugostiteljski objekti, vlasnici, ne budu pridržavali mjera, neke restrikcije će uslijediti. Inspekcija mora, ako nađe da neki ugostiteljski objekat ne poštuje mjere, odnosno njegovi korisnici ne poštuju mjere, djelovati. Ne samo da treba korisnike kazniti, nego sigurno treba i to sporadično rješavati na drugačiji način. Dakle, oni objekti gdje se ne pridržava mjera, njima treba propisati određene sankcije, odnosno treba uvesti kazne. Nisam još za to da zatvaramo ugostiteljske objekte, bar ne u Unsko-sanskom kantonu, gdje je relativno epidemiološka situacija pod kontrolom, stabilna je, bez obzira na to što svaki dan imamo veliki broj oboljelih. Ali, definitivno, ako se poveća broj oboljelih, jer ne smijemo mi čekati da se desi neka ‘eksplozija’ ili veliki pik, mora se snažnije djelovati”, navodi Ćemalović.

U tom slučaju, kaže, noćnim lokalima, odnosno objektima gdje se mjera ne pridržavaju, mora se razmotriti da se uvede neko skraćeno vrijeme rada.

“Da li će se to desiti, za to se moramo pozvati na najodgovornije, a to je Federalni zavod za javno zdravstvo i ti vrhunski epidemiolozi. Oni bi trebali imati posljednju riječ vezano za noćne klubove, rad kafića. To je sve jako osjetljivo, ali će se sigurno desiti u dogledno vrijeme, ako se ne budu pridržavali mjera koje mi propisujemo, odnosno ako se one ne budu poštovale”, istakla je Ćemalović.

Otkazati Una regatu 

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je razmišljao i o tome, kaže, a i kantonlna ministarstva zdravstva su uputili njima upit i prijedlog o proglašenju epidemije u FBiH.

“To je isto određena mjera gdje možemo neke stvari kontrolisati”, kaže Ćemalović.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona, navodi, dobija svakodnevne upite i daje određena pojašnjenja kada je u pitanju održavanje određenih manifestacija i takmičenja, odnosno skupova. Kaže da imaju prostor od Kriznog štaba Federalnog ministartsva zdravstva da svaki kanton može pooštriti mjere u skladu sa svojim potrebama.

“Osnovne se moraju poštovati, ali one druge mi možemo uskladiti svojim potrebama. Između ostalog, bio je i upit da li da se održi ili otkaže 48. internacionalna turistička Una regata koja se planira u periodu 29. jula do 1. augusta. Definitnvo, to je krasna manifestacija, međutim, Krizni štab Ministarstva zdravstva USK je mišljenja da se treba otkazati održavanje ove regate. Što se tiče sportskih takmičenja, određenih turnira također, smo imali od Sportskog saveza USK i gradova i općina kako to realizirati. Odgovorili smo da se osnovne mjere koje je donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva trebaju poštovati, a to je da 300 osoba može biti vani uz poštivanje mjera. Dakle, može se organizovati manifestacija do 300 osoba i to da budu sami sportaši, odnosno učesnici turnira sa USK. Nema dolaska na turnir, na sportske aktivnosti sa strane, mimo kantona. Život mora teći, moramo voditi brigu i o turizmu i o privredi, o ugostiteljstvu, svemu, ali sve je na građanima”, navela je Ćemalović.

Turističke posjete uz poštivanje mjera 

S obzirom na ljetni period i povećan broj turističkih posjeta, posebno unutar Bosne i Hercegovine, Ćemalović je dala pojašnjenje kako da se ponašaju turističke grupe u datim okolnostima.

“Prvo i osnovno je da turisti koje koji dolaze u USK, posebno ako su iz drugih zemalja, trebali bi da su testirani na COVID-19 pri samom ulasku. To bi dobro bilo i zbog njih i zbog sigurnosti građana samog kantona. Definitivno, pozdravljam turističke aktivnosti, ali se mora pridržavati osnovnih mjera. Nema bliskog kontakta, rukovanja. Može se sve to raditi, odnosno možemo imati turističke posjete, a da se poštuje ta socijalna distanca. Dakle, da bar na 1,5 metara nisu jedni blizu drugih, a ako se približavaju da se maske nose. Pa, neka se maske nose i na otvorenom. Jer, maska je čarobna riječ. Maska štiti i nas koji je nosimo, a štiti i osobu koja je blizu nas. Sigurna sam ako je i neki bliži kontakt , ako dvije osobe nose masku da neće doći do prenosa COVID-19. Mi moramo biti mudri i pametniji od tog virusa, koji je podmukao. Moramo znati da je među nama, da je neprijatelj nevidljiv. Moramo se stoga znati zaštititi. A, na ovaj način, sa maskama, jako se lako zaštititi”, kaže Ćemalović.

U svakoj situaciji gdje se okuplja grupa ili turisti, kaže, treba staviti masku, odnosno uvijek je imajte pri ruci, u ruci, u tašni.

“Uvijek kada ste u situaciji da kršite osnovna pravila, stavite masku, nemojte se rukovati, dodirivati, imajte uza se dezinficijense, perite ruke stalno, kad god ste u prilici, gdje god ulazite. Radite to i prilikom jela, ulaska u toalet, prvo treba oprati ruke. Pa, naravno, i iz toaleta kada se izlazi opet obavezno oprati ruke. Koristiti vlažne maramice na otvorenom. Možemo se zaštititi, možemo se baviti turizmom, možemo se baviti i tim sada u vrijeme kada nam se bliže odmori. BiH je puna divnih krajeva i turističkih destinacija i trebamo jedni druge posjećivati, ali je bitna disciplina i samodisciplina”, navela je Ćemalović.

U Srebrenici bi trebalo da budu samo oni koji stvarno moraju

S obzirom na to sa se u subotu, 11. jula, u Srebrenici na obilježavanju 25. godišnjice genocida očekuje veliki broj osoba na jednom mjestu, Ćemalović je dala preporuke kako bi se trebalo ponašati.

“Svakako, mi godinama to radimo, to obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, pa se tako i ove godine to mora obilježititi. Mi se moramo sjetiti naših mrtvih koji su nepravedno tamo ubijeni, tog zločina i genocida koji se desio. Ali, tu doista moramo biti jako obazrivi. Tu se očekuje hiljade ljudi. Treba se održati taj skup, ali uz one koji zaista trebaju biti tu, a to je rodbina i najbliži, uski krug predstavnika političkog i vjerskog života, kao i svih ostalih koji doista ne mogu izbjeći dolazak. Ali, većina građana bi se trebala suzdržati ove godine od odlaska tamo, da to ne bude putovanje samo da se pojave tamo. Ova godina mora doista biti posebna, pa mora biti i u ovom smislu, da bude manje ljudi, da to bude obilježeno dostojasntveno kako to Bošnjaci znaju. Ali, doista moramo biti obazrivi. Nikakvih bliskih kontakata. Znam, kada vidite uplakanu majku, da ćete je zagrliti, poljubiti. Ali, doista trebamo voditi brigu. Svi koji su tamo prisutni ,pošto će biti bliži kontakt, moraju sa sobom imati maske. Čak bi dobro bilo, pošto će biti rukovanja, da se koriste i rukavice ako je potreba takva da nekome morate pružiti ruku. Mada je situacija takva da nema rukovanja, da nema bliskih kontakata u vidu zagrljaja. Ove godine moramo znati da je posebna situacija i da moramo voditi računa da poštujemo sve to što se desilo, ali da što manje ugrozimo sebe i one oko sebe”, poručila je Ćemalović. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje