Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Nemam šta da krijem, imam samo platu”: Postupci protiv 500 zvaničnika zbog imovinskog stanja

Preuzmite sliku

Više od 500 zvaničnika nije dostavilo izjave o imovinskom stanju za mandatni period 2016 – 2020, te mandatni period koji je počeo 2020. godine, a završava 2024.

Stoga je Centralna izborna komisija BiH pokrenula postupke protiv izabranih zvaničnika koji nisu dostavili izjave.

Nema roka

– U toku su postupci pokrenuti protiv zvaničnika koji nisu ispunili tu zakonsku obavezu. Poslije pokretanja postupaka svakodnevno dobijamo veliki broj izjašnjenja o razlozima nedostavljanja izjava o imovinskom stanju, uz koje dobijemo popunjene izjave o imovinskom stanju. Nakon što postupak bude okončan, imaćemo cjelovitu informaciju o tome ko jeste, a ko nije dostavio izjavu o imovinskom stanju, naglasili su iz CIK-a, piše Capital.ba.

Na spisku izabranih predstavnika koji nisu dostavili izjave je Milan Bošković, vijećnik DNS-a u OV-u Bosansko Grahovo. Kaže nam da je u međuvremenu dostavio tražene podatke.

– Dostavio sam imovinski karton 5. januara. Jedini razlog zbog kojeg nisam ranije dostavio karton je što sam ja to bio pripremio i zaboravio. Ostalo je to u mojoj dokumentaciji, tako da nisam poslao. To je jedini razlog. Drugog razloga nije bilo, kaže Bošković.

z CIK-a dodaju da bi se sa imovinskim stanjem zvaničnika izabranih na općinskim izborima 2020. građani mogli upoznati u narednih 15-ak dana. Capital.ba podsjeća da izabrani zvaničnici dostavljaju CIK-u izjave o imovinskom stanju na početku i na kraju mandata, te da CIK nema zakonsku obavezu niti bilo kakav rok u kojem treba da objavi imovinske kartone.

– CIK treba takve izjave da učini dostupnim javnosti, a to je do sada činio na zahtjev, kada je odobravao uvid u izjave o imovinskom stanju izabranih zvaničnika, ističu u CIK-u.

Vijećnik HDZ-a BiH u GV-u Mostar Goran Bošnjak kaže nam da je prije nekoliko dana popunio i poslao obrasce.

– Novi sam u svemu ovom, iskreno nisam znao za tu zakonsku obavezu. Kasnije, kada smo saznali, pokušali smo da prijavimo, ali je aplikacija pala. Tako je to i ostalo. Poslije je iz SIP-a došla opomena da moramo dostaviti i da se pokreće postupak. Uradio sam to prije nekoliko dana, popunio sve. Imam samo plaću, nemam namjeru ništa sakriti, kaže Bošnjak.

Zagubljena koverta

Hamdija Husejnović bio je odbornik u SO Srebrenica, u mandatnom periodu 2016 – 2020. Tačnije, Husejnović je dobio zamjenski mandat poslije smrti Hakije Meholjića.

– Bio sam odbornik u SO Srebrenica godinu. Kada mi je istekao mandat, popunio sam imovinski karton i odnio sam ga u poštu. Ali, nisam ga poslao preporučeno. Dobio sam dopis da to nije stiglo. Ponovo sam u četvrtak popunio karton, izvadio kućnu listu, potvrdu da sam na birou i u nekoliko rečenica sam napisao šta se desilo, a to je da odgovorno tvrdim da sam poslao i ranije. Stojim na raspolaganju CIK-u, ja od zakonskih procedura nikada nisam bježao, govori Husejnović. (Capital)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,