Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon nekoliko stotina godina u Mostaru se gradi nova džamija (FOTO)

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko stotina godina u Mostaru će se graditi nova džamija. Kamen temeljac za izgradnju položen je uz prigodnu svečanost večeras u naselju Gornji Zalik, koji slovi za jedan od najvećih džemata Islamske zajednice Mostar, a to će ujedno biti i prva džamija iznad magistrale u gradu na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).

Inicijator izgradnje ove džamije Šerif ef. Čavčić je naglasio kako je izgradnja nove džamije od višestrukog značaja, jer će ona prije svega biti mjesto molitve za oko 700 domaćinstava, koliko, prema standardima IZ, broje zapravo dva prosječna džemata.

Džemat Zalik je jedan od najvećih džemata Medžlisa Islamske zajednice Mostar i samim tim se naravno ukazala potreba za gradnjom novih objekata. Obzirom da je stanovništvo posebno ovdje u ovom dijelu džemata iznad magistrale u poslijeratnom razdoblju doseljavalo, tako da evo prva džamija koja će se graditi iznad magistrale u Mostaru bit će ova džamija u Gornjem Zaliku. Također želim da kažem da je ovo prva džamja koja se radi nakon nekoliko stotina godina u Mostaru, koju će graditi građani, džematlije“, kazao je efendija Čavčić za Anadolu Agency (AA).

Obzirom da se ukazala potreba za gradnjom ove džamije, kako je pojasnio, od 2013. godine se intenzivno radilo na iznalaženju lokacije. Projekt su, kako je naglasio radile džematlije u konsultacijama s IZ i u pripremi projektnog zadatka uz molitveni prostor predviđen je prostor za okupljanje, dvorana u kojoj se mogu održavati razni sastanci, vjenčanja, prostorije za vjersku nastavu, vrtić i brojne druge sadržaje, tako da nova džamija u narednim godinama zadovolji sve potrebe tog džemata.

Radi se o doista velikom gradskom džematu, džematu Zalik koji narasta. Brojnost džematlija, stanovništva koje se posljednjih godina doseljava ovdje na ovaj prostor, uvjetovalo je i potrebu za novom džamijom“, kazao je za Anadolu Agency (AA) muftija mostarski Salem efendija Dedović.

Predsjednik Organizacijskog odbora za izgradnje džamije Adnin Hasić je iskazao zadovoljstvo što je nakon nekoliko godina traganja za lokacijom večeras konačno postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije koja je, kako ističe, nužno potrebna za vjerske obrede.

Ono što je najbitnije jeste da je regulacijskim planom na ovoj lokaciji predviđena izgradnja vjerskog objekta, odnosno džamije i mi stanovnici naselja Gornji Zalik smo napokon dočekali da se u našem naselju pronađe adekvatna lokacija za vjerski objekt“, kazao je Hasić.

Što se tiče roka izgradnje, kako ističe, ograničenja nema, jer će sredstva za gradnju ovog vjerskog objekta prikupljati džematlije, a kako naglašava ako se koji donator pojavi, to će im proces koji su započeli svakako olakšati.

Glavni imam Suljo efendija Cikotić ističe kako su svi oni koji sudjeluju u izgradnji ove džamije od Boga posebno počašćeni.

Zaista ovo je generacija koja je privilegirana da ima tu mogućnost da sagradi jednu takvu impozantnu građevinu, Božiju kuću. Poslanik je kazao da su Allahu najdraže građevine na zemlji – džamije, koje će, ako Bog da, ostati generacijama da zrači pozitivnosti, da bude mjesto svih pozitivnih ideja“, zaključio efendija Cikotić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,