Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nakon Gradačca i Srebrenik dobija sistem protivgradne zaštite

Preuzmite sliku

S obzirom da je na području Tuzlanskog kantona donedavno jedino Grad Gradačac imao sistem protivgradne zaštite, a što je važan faktor u zaštiti poljoprivrednih kultura i materijalnih dobara, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK počelo je realizaciju projekta izgradnje protivgradnih stanica na području još nekoliko lokalnih zajednica.

  • Tako će uskoro i Srebrenik dobiti kvalitetan sistem zaštite sa šest protivgradnih stanica,a jednu od njih, izgrađenu u mjestu Jošak- Špionica, posjetili su jučer resorni ministar u Vladi TK Vahidin Smajlović i Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

    Istaknuto je kako šteta od naleta grada mogu biti ogromne, ne samo po poljoprivredne proizvođače, nego i po imovinu, kuće, auta itd, i da samo jedno djelovanje sistema može opravdati ulaganje u njega.

    Vrijednost projekta sa šest stanica u Srebreniku iznosi oko 120 000 KM.

    Na radost poljoprivrednika u Srebreniku, radovi na protivgradnim stanicama u završnoj su fazi, a kako bi sistem zaštite u potpunosti bio spreman,neophodno je još i nabaviti protivgradne rakete koje će biti instalirane u stanicama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje