Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Načelnik Uprave policije MUP-a RS: Zaštititi istočnu granicu

Preuzmite sliku

Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je rekao da će ukoliko dođe do usložnjavanja situacije sa neprijavljenim migrantima povećati broj policijskih službenika na istočnoj granici, ali da bi isto tako bilo dobro da ‘Granična policija Bosne i Hercegovine malo pregrupiše svoje snage da fokus ljudskih resursa stavi upravo na zaštiti istočne granice kako bi spriječili povećan broj ilegalnih migracija preko tog terena’, javlja Anadolu Agency (AA).

‘Naravno da smo spremni i moramo biti spremni i oprezni, konstantno pratimo stanje kada je u pitanju oblast ilegalnih migracija, posebno situaciju u okruženju koja se očigledno dodatno usložnjava i vrlo je moguće da se refleksija tih problema osjeti na našem terenu’, rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migracija na prostoru RS je u konstantnom zasjedanju u smislu praćenja stanja i razmjene informacija svih relevantnih institucija i preduzimaće adekvatne mjere u skladu sa aktivnostima na terenu.

‘Prije svega, mi moramo da zaštitimo naše građane i imovinu od bilo kakvog oblika ugrožavanja, a naravno da ćemo ukoliko dođe do povećanog broja migranata, što se i očekuje u narednom periodu, preduzeti sve potrebne mjere prema njima poštujući principe humanosti i zakonitosti u smislu nadziranog kretanja preko teritorije RS-a. Stav RS-a je jasan i tunema dileme, migranti se ne mogu zadržavati na treritoriji RS-a, RS nema kapacitete za smještaj migranata niti njihov prihvat, već ćemo preduzeti sve potrebne mjere da ih propratimo preko teritorije RS-a. Njima nije cilj RS, niti dolazak niti zadržavanje, njima je cilj odlazak u zemlje Evropske unije’, kazao je Ivanić.

On je podsjetio da MUP RS-a sa 104 policijska službenika pruža podršku Graničnoj policiji BiH u skladu sa ranije potpisanim sporazumom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje