Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na mobitele stizalo upozorenje o zemljotresu, evo o čemu se zapravo radi

Preuzmite sliku

EMSC javlja da je magnituda 5,7 a epicentar kod Ljubinja na jugoistoku države

Brojne građane Bosne i Hercegovine večeras je uznemirio zemljotres koji se osjetio u cijeloj državi ali i u susjednim, naročito u Dalmaciji.

Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC) javlja da je magnituda 5,7 a epicentar 15 kilometara od Stoca. Udar se osjetio u 23:07, javlja EMSC te tvrdi da je zemljotres bio na dubini od 10 kilometara, piše Tuzlanski.ba.

Vezano | Građani Bosne i Hercegovine osjetili jak zemljotres, epicentar u Hercegovini 

Odmah nakon zemljotresa društvene mreže su preplavili statusi korisnika koji navode da im je nekoliko trenutaka prije nego što će tlo početi da podrhtava stigla notifikacija na mobilnim uređajima u kojoj se navodi da mogu očekivati zemljotres, dok se u pojedinim slučajevima navodila i očekivana magnituda.

 • Ovakvu poruku su dobijali samo korisnici android uređaja (koji su imali upaljenu opciju obavijesti).

  “Ovo mi je stiglo na mobitel po prvi put i zbunjena sam i strašno je”.

  “Jel moguće da sam dobio poruku da će uskoro biti zemljotres i da se to upravo desilo?” samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

  Vezano | Zemljotres se osjetio širom BiH ali i susjednih država

  Sistem  korištenjem akcelerometara ugrađenih u većinu Android pametnih telefona otkriva seizmičke valove 

  Naime, radi se o Android sistemu za upozorenje o zemljotresima koji koristi od augusta 2021. godine i u mogućnosti je otkrivanja i upozorenja, donoseći ova upozorenja korisnicima Androida u zemljama koje nemaju sisteme ranog upozorenja. Korisnici Androida primaju automatska upozorenja ranog upozorenja kada dođe do zemljotresa u njihovoj oblasti. Korisnici koji ne žele primati ova upozorenja mogu ovo isključiti u postavkama uređaja, piše Tuzlanski.ba.

 • Sistem  ranog upozorenja je ugrađen u većinu Android pametnih telefona za otkrivanje seizmičkih valova koji ukazuju da bi se zemljotres mogao dogoditi. Ako telefon otkrije podrhtavanje za koje misli da bi moglo biti potres, šalje signal serveru za otkrivanje potresa, zajedno s grubom lokacijom gdje se potres dogodilo. Server zatim uzima ove informacije sa mnogih telefona kako bi ustanovio da li se zemljotres dešava, gde se nalazi i kolika je njegova magnituda.

  Ovaj sistem je najprije primjenjen na Novom Zelandu i Grčkoj a po svemu sudeći danas je raširen i na zemlje ex-yu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,