Ponedjeljak, 28. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na današnji dan UNESCO uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštine

Dogodilo se na današnji dan…

– 1054. Kulminirao raskol između istočne i zapadne Crkve. Tu kulminaciju neki nazivaju veliki raskol, odnosno velika šizma. Crkveni raskol koji je podijelio Crkvu na katoličku i pravoslavnu, dogodio se za vrijeme vladavine carigradskoga patrijarha Mihajla I. Celularija i pape Lava IX.

– 1533. Prema naredbi španjolskog osvajača Francisca Pizarra, ubijen je car Inka Atahualpa iako je dao traženi otkup – jednu sobu punu zlata i dvije pune srebra.

– 1867. Francuski vrtlar Joseph Monier patentirao je u Parizu armirani beton.

– 1872. Rođen Roald Amundsen, norveški istraživač, vođa antarktičke ekspedicije koja je, natječući se sa suparničkom britanskom skupinom koju je vodio Robert Scott, na brodu Fram prva stigla do Južnog pola.

– 1945. SAD su u pustinji Alamogordo, u državi Novi Meksiko, izvršile prvu probu atomske bombe, pod šifriranim nazivom Trinity.

– 1965. Predsjednici Francuke i Italije Charles de Gaulle i Giuseppe Saragat otvorili su 11,6 kilometara dug tunel ispod Mont Blanca koji je povezao dvije zemlje.

– 1969. Američki svemirski brod Apolo 11 lansiran je iz Cape Canaverala u povijesnu misiju ka Mjesecu s astronautima Neilom Armstrongom, Edwinom Aldrinom i Michaelom Collinsom.

– 1985. Umro Heinrich Boll, njemački pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1972. godine.

– 1989. Umro Herbert von Karajan, austrijski dirigent, jedan od najvećih dirigenata 20. stoljeća. Od 1949. bio je dirigent Bečkog simfonijskog orkestra, od 1955. vodio je Berlinsku filharmoniju, a do 1964. bio je direktor državne Opere.

– 1990. U potresu na Filipinima poginulo više od 1.600 ljudi.

– 1995. Umro Stephen Spender, engleski pjesnik, romanopisac i esejist koji se u svom radu usredotočio na teme društvene nepravde i klasne borbe.

– 2005. UNESCO uvrstio Mostar na listu svjetske kulturne baštine, sedam godina nakon što je primio dosje s opisnim prijedlozima.

– 2011. Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci osvojila je Kontinental kup u engleskom gradu Ketteringu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,