Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mreža za izgradnju mira traži zabranu proslava u Prijedoru na Dan bijelih traka

Preuzmite sliku

Mreža za izgradnju mira traži od gradonačelnika, predsjednika Skupštine i načelnika PU Prijedor da se na Dan bijelih traka zabrane proslave.

Iz Mreže kažu da je objavljeno kako je Policijska uprava Prijedor od omladinske organizacije Princip dobila zvaničan zahtjev za održavanje javne proslave rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika beogradske televizije Pink Željka Mitrovića i to 31. maja.

– Istog dana, 31. maja, u Prijedoru, ali i širom BiH i cijele regije, obilježava se Dan bijelih traka i to simboličnom mirnom protestnom šetnjom u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana i Prijedorčanki, civila nesrpske nacionalnosti koji su nastradali u proteklom ratu, ističu iz Mreže za izgradnju mira, podsjećajući da je Dan bijelih traka javni skup, najavljen nadležnim institucijama, koji se godinama obilježava.

Dan bijelih traka je događaj koji se godinama obilježava upravo 31. maja u znak sjećanja na 31. maj 1992, kada je krizni štab Prijedora izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na svojim kućama. Mnogi od njih ubrzo su završili u zloglasnim logorima. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje