Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mostarci opet neće na birališta, za njih je ovo običan vikendni dan

Preuzmite sliku

Za razliku od ostatka građana Bosne i Hercegovine Mostarci opet neće na birališta. Za njih je ovo običan vikendni dan koji su iskoristili za kavu, druženje ili pak šetnju s porodicom.  

Lokalni izbori u gradu na Neretvi su posljednji put održani prije 12 godina, odnosno 2008. godine.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine odlučilo je da se u tom gradu izbori održe 20. decembra ove godine.

Tada bi Mostar trebao dobiti novo Gradsko vijeće Grada Mostara, koje je raspušteno 2012. godine, od kada je vlast u rukama administracije na čelu s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Mostarci će tada birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati ko će biti gradonačelnik.

Izbori za Gradsko vijeće Mostara održat će se po novim pravilima i u skladu s izmjenama izbornog zakona koje je početkom jula usvojio Parlament BiH.

Usvajanju je prethodio međustranački dogovor HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA), ali i pritisak međunarodne zajednice, kao i presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje