Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Borovac: Sloboda izražavanja ne smije se potiskivati

Preuzmite sliku

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac osudila je sve učestalije napade na novinare i medijske ekipe među kojima je i jučerašnji napad na fotoreportera portala Žurnal.

Ministrica Borovac je istakla da je svaki napad na novinare nedopustiv u demokratskom društvu te da ima izuzetno negativan utjecaj na rad medijskih profesionalca i slobodu izražavanja.

– Sloboda izražavanja ne smije se potiskivati nasilnim metodama, jer se na taj način potiru evropski i demokratski procesi u našoj zemlji. Novinari, medijski profesionalci, ali i svi građani Bosne i Hercegovine trebaju uživati sigurnost i zaštitu u svojoj zemlji – navela je ministrica Semiha Borovac u javnom reagiranju.

Ministrica Borovac je ovom prilikom podsjetila i na njen raniji stavi i inicijativu da se napad na novinare u krivičnom zakonodavstvu definira kao posebno krivično djelo napada na službeno lice. Sve učestaliji napadi na novinare i medijske ekipe samo potvrđuju neophodnost donošenja ove mjere.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje