Subota, 22. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo odbrane BiH: Uspješno završena petodnevna vježba “Trenutni odgovor 23”

Preuzmite sliku

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine u četvrtak je saopšteno da je zvanično završena petodnevna vježba “Trenutni odgovor 23” na glavnom poligonu za vojnu obuku “Manjača”, javlja Anadolija.

“Vježba je realizovana po Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) kojom se izgrađuje, dostiže i verifikuje interoperabilnost i operativna sposobnost deklarisanih jedinica za učešće u NATO vođenim operacijama”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom vježbe realizovan praktični dio nacionalnih kurseva za ocjenjivače i menadžere baze podataka ocjenjivanja na nacionalnom nivou po OCC E&F programu. Kursevi su realizovani od strane Komande za obuku i doktrinu (KOiD) kao i individualna stručno-specijalistička obuka koja je prepoznata od strane NATO-a.

Predstavnik NATO-a je uručio NATO OCC E&F certifikate o završenim kursevima. Time su, kako se navodi, Oružane snage BiH ojačale kvalitativno svoje sposobnosti i proširile ocjenjivački bazen snaga na nacionalnom i NATO nivou ocjenjivanja komandi i jedinica.

“Ocjenjivački tim sastavlјen od ocjenjivača instruktora OCC E&F OS BiH i kandidata-polaznika kurseva izvršio je ocjenjivanje operativnih sposobnosti Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) sa cilјem kondiciranja i održanja dostignutog nivoa borbene spremnosti”, istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da su jedinice na terenu rješavale različite taktičke zadatke prema zadatom scenariju, koji između ostalog uklјučuju zaštitu kontrolnog punkta, zaštitu konvoja, odbranu od napada na bazu, neutralisanje pobunjeničkih snaga, kontrolu masa, medicinsku evakuaciju, vazdušni transport, uklanjanje improvizovanih eksplozivnih naprava i slično, čime su demonstrirale dostignuti nivo deklarisanih operativnih sposobnosti.

Vježbom je rukovodio direktorijat vježbe na čelu sa brigadirom Slavenom Blavickim, a ocjenjivački aparat se sastojao od 22 ocjenjivača kandidata.

“Prilikom realizacije vježbe pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su pokazali izuzetan nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja, te su u konačnici demonstrirali osposoblјenost za učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i NATO vođenim vježbama, što potvrđuje i konačni izvještaj ocjenjivačkog tima u kojem stoji da je Batalјonska grupa lake pješadije OS BiH borbeno spremna prema deklarisanoj kategoriji borbene spremnosti”, navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje