Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ministar zdravstva TK Božo Jurić sastao se sa federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem

Preuzmite sliku

Radni sastanak ministra Jurića sa federalnim ministrom zdravstva,

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić susreo se jučer (3.marta) s federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem.

Kako je istaknuto tokom sastanka, niz je izazova pred kojima se nalazi zdravstveni sektor, a posebno je to izraženo u proteklom razdoblju koje je uzrokovano virusom COVID-19.

Ministar Jurić je izrazio zahvalnost za podršku koju federalne institucije pružaju nižim nivoima vlasti i izrazio spremnost da resorno ministarstvo kojim rukovodi bude još jači partner u svim procesima koji se budu događali i realizirali u narednom razdoblju.

Posebna pažnja tokom razgovora posvećena je problemu vakcinacije i složenoj situaciji kroz proces COVAX mehanizma putem kojeg su uplaćena novčana sredstva i putem kojeg se očekuje isporuka.

O narednim koracima i aktivnostima koje će se poduzimati i drugim temama iz oblasti zdravstva bit će više razgovora na susretu premijera i ministara zdravstva koji je zakazan u Sarajevu.

Tokom jučerašnjih razgovora, tema je bila i finansiranje zdravstvenih ustanova koje je planira no kroz usvojeni Budžet Federacije BiH u iznosu od 60 miliona KM.

U vezi s ovim istaknuto je kako je određene propise na nivou Tuzlanskog kantona potrebno uskladiti s federalnim i tako osigurati nesmetano finansiranje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje