Četvrtak, 20. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mektić: Postoji pravni osnov da FBI bude uključen u istragu o smrti Dragičevića

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je svima u interesu da bude riješen slučaj smrti Davida Dragičevića i da postoji pravni osnov da u istragu bude uključen FBI.

“Taj slučaj utiče na izborni proces, pa možda i na izborno opredjeljenje građana”, izjavio je Mektić novinarima.

Prema njegovim riječima, postoji pravni osnov da strane agencije budu uključene u istražne radnje, pa i FBI.

“Imamo potpisane sporazume i memorandume, ne samo sa FBI, nego sa mnogim drugim državama o saradnji i međusobnom pružanju pomoći. Stvar je Tužilaštva da li će da zatraži pomoć od neke strane agencije”, istakao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, kapaciteti i mogućnosti pomoći FBI i nekih drugih međunarodnih organizacija velike su i trebalo bi iskoristiti sve što je formalno-pravno dozvoljeno da bude rasvijetljen slučaj smrti Davida Dragičevića.

Komentarišući slučajeve zloupotrebe u procesu glasanja kada je riječ o mjestu glasanja nekih birača, Mektić je naveo da je to dostavljeno Tužilaštvu i da je sada sve na Tužilaštvu.

“Riječ je o falsifikatu, krađi identiteta, ozbiljnim krivičnim djelima. Sigurnosne i policijske agencije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH su na raspolaganju odmah. Stvar je samo da Tužilaštvo izvadi te predmete iz ladica, dostavi ih, završimo to i pokažemo građanima da možemo da budemo pravna država makar u vrijeme održavanja izbora”, naglasio je Mektić.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će nakon Općih izbora u BiH saopštiti detalje pritisaka pojedinih međunarodnih organizacija i stranih država na izborni proces, Mektić je rekao da sada ne može da je komentariše jer ne zna šta je tačno u pitanju, ali da nema informacija o nekim drastičnim pritiscima.

“Mi sve vrijeme zahtijevamo i molimo, od bilo koje međunarodne organizacije i bilo kog stranog predstavništva ili bilo koje države, da čitav izborni proces bude prepušten vlastima i institucijama u BiH, odnosno građanima BiH, da bude stvoren dobar i povoljan ambijent u kojem građani BiH mogu da na slobodan, dostojanstven, demokratski način izađu na izbore i izraze svoju volju u smislu političkog opredjeljenja”, istakao je Mektić.

On nije želio da komentariše eventualno Vučićevo prisustvo na otvaranju novoizgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu, navodeći da nije siguran da je potvrđeno da će Vučić doći. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje