Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Međuentitetska saradnja u doba pandemije: Timovi iz Kalesije dezinfikovali ulice u Osmacima

Preuzmite sliku

Saradnja vlasti na lokalnim nivoima, pogotovo u blizini takozvanih međuentitetskih linija u Bosni i Hercegovini, mnogo bolje funkcioniše nego što je to slučaj na višim nivoima vlasti. Primjer dobre višegodišnje saradnje Općine Kalesija (koja se nalazi u entitetu Federacija BiH) i Opštine Osmaci (u entitetu Republika Srpska) manifestovala se i u doba koronavirusa.

Općina Kalesija i njeno rukovodstvo bez razmišljanja su pritekli u pomoć Opštini Osmaci, koja nije imala dezinfikacionih sredstava i mašine za sprovođenje dezinfekcije.

‘Mi smo i do sada imali solidnu saradnju. Nije ovo prvi slučaj. Bilo je programa i projekata na kojima smo sarađivali. Ovo je nešto sada od presudne važnosti za dobrobit građana i jedne i druge opštine. Ovo je dobar gest Općine Kalesija i načelnika Seada Džafića i ja sam im zahvalan na tome. Imaju opremu i mogućnosti i obišli smo sva naša urbanija naselja i izvršili dezinfekciju zbog prevencije od koronavirusa’, kaže Ljubo Petrović, načelnik Opštine Osmaci.

Ova opština u bh. entitetu RS broji oko 6.000 stanovnika. Za sada nisu imali građane koji su se žalili na simptome COVID-19, ali ako dođe do toga, građani Osmaka će morati ići u karantin u Zvornik, jer pripadaju tamošnjem domu zdravlja i bolnici.

Od kada je preuzeo dužnost načelnika Općine Kalesija, privrednik Sead Džafić je organizovao sastanak sa kolegama iz susjednih općina. I sada nudi pomoć svima kojima je potrebna u ovim teškim vremenima.

‘Tako je, prvog dana mog mandata, ja sam pozvao kolege iz susjednih opština. Sjeli smo i dogovarali se šta to možemo zajednički da odradimo, bez obzira na to ko je kakve vjere ili nacije, političkog opredjeljenja. Imali smo korektnu saradnju, a mi smo pružili podršku Osmacima, jer im je bila potrebna. I pokrivat ćemo područje Osmaka sve dok bude potrebno, ali i svake druge općine koja izrazi zainteresovanost’, kaže Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

U toku dana, kako kaže Džafić, u Kalesiji će biti postavljen dezinfekcioni tunel za građane. Na području Kalesije nije bilo pozitivnih građana na COVID-19, a prema riječima načelnika Džafića, građani se pridržavaju naredbi i uputa Kriznog štaba. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje