Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mamićeva molba stigla na sud, odluka se očekuje za desetak dana

Preuzmite sliku

Na zagrebački Županijski sud stigla je molba kojom bivši trener Dinama Zoran Mamić traži da u Bosni i Hercegovini odsluži zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci na koju je osuđen u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz tog kluba, doznaje se na sudu.

Zoran Mamić je putem advokata poslao molbu iz BiH, gdje se već gotovo tri godine nalazi njegov brat Zdravko koji je zbog izvlačenja 116 miliona kuna iz Dinama dobio 6,5 godina zatvora.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da će molbu razmotriti sutkinja izvršenja kazne zatvora koja će donijeti odluku hoće li se ići na preuzimanje, odnosno zamolbu da BiH preuzme izvršenje kazne zatvora.

Rokovi u kojima bi sutkinja izvršenja trebala odnijeti odluku nisu propisani zakonom, ali očekuje se da bi se to moglo dogoditi za desetak dana.

U slučaju da sud utvrdi da nema uvjeta da se za kazna zatvora preuzme, odnosno ustupi BiH onda će se provesti daljnji postupak sukladno hrvatskom zakonu. Ako, pak, odluči ustupiti predmet onda će sud preko Ministarstva pravosuđa proslijediti dokumentaciju nadležnom pravosudnom tijelu u BiH.

Na pitanje je li se Mamićev odlazak u susjednu državu mogao osigurati mjerama opreza Devčić je kazao da je svaki postupak individualan.

Mamićev odlazak u Bosnu i Hercegovinu čije ima državljanstvo užarilo je liniju između Ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda na pitanju je li Mamiću trebalo odrediti mjere opreza i postoji li za to procesno utemeljenje. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,