Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magoda: Sarajevo Film Festival je kruna ljetne sezone

Preuzmite sliku

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda kazao je u razgovoru za Fenu da je Sarajevo Film Festival, koji će biti održan od 12. do 19. augusta, kruna ljetne sezone u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

– U narednih desetak dana ćemo svi zajedno dočekati možda čak i do sada najbolji Sarajevo Film Festival. Imamo dodatne dvije nove lokacije u Kantonu Sarajevo, što će u konačnici i donijeti da će se na 13 lokacija u Sarajevu prikazivati bogat sadržaj filmova SFF-a. Svi dobro znamo, gdje je film, tu je nakon filma i dobra zabava, tako da ćemo sigurno uživati u narednim festivalskim danima – naveo je Magoda.

Kaže kako je uvjeren da Sarajlije, kao i brojni gosti koji u ovom periodu posjete glavni grad BiH, jedva čekaju početak ‘krune’ sarajevske ljetne sezone, a to je SFF.

Što se tiče popunjenosti hotela u Kantonu Sarajevo, naveo je da su skoro na pragu 2019. godine, koja je bila „zlatno doba bh. privrede i bh. turizma“.

– Popunjenost hotela sa četiri, pet zvjezdica već u ovom trenutku je ‘overbooking’, tako da ćemo ove turističke sezone sigurno imati ozbiljne rezultate, pa možda čak i nadmašiti 2019. godinu – kazao je.

Magoda je pomenuo da su imali i neke nepredvidive situacije, kao što je nedostatak stikera za građane Saudijske Arabije, „što je ugrozilo veliki priliv turista iz te zemlje i povećanje prihoda“.

Kaže da je Turistička zajednica KS veoma dobro uradila propremu da ova ljetna turistička sezona bude bogata različitim sadržajima.

– Najvažnije je da svake sedmice imamo bogat kulturni i zabavni sadržaj. Prvi put smo objedinili „Sarajevo summer fest“ kalendar koji smo objavili i napravili publikaciju. U toku ove sedmice, 6. augusta, će biti održano takmičenje u skokovima u vodu „Bentbaša Cliff Diving“, na poznatom sarajevskom izletištu Bentbaša, koje je već postalo prepoznatljiv brend u našem gradu. Tu je i Javorwood festival koji se održava na Bjelašnici, a koji će pokazati da nastavljamo trend dobre muzike, dobre zabave – naveo je Magoda.

Istaknuo je kako je važno da tokom ljeta imaju raznovrsne aktivnostni na olimpijskim planinama.

– Sarajevo je sigurno unikatan grad u cijeloj Evropi, jer samo 12 minuta od centra grada možemo uživati u olimpijskim planinama, u vožnji trebevićkom žičarom, te boravku na Trebeviću. Na Trebeviću smo također upotpunili zabavno-kulturni sadržaj – naveo je on.

Magoda kaže da tradicionalno u toku ljetne sezone u Sarajevo najveći broj gostiju dolazi iz zaljevskih zemalja, potom gosti iz regiona, prvenstveno iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije…

– To su tradicionalni gosti i za vrijeme SFF-a i za vrijeme ljetne turističke sezone. Ne smijemo zanemariti ni turiste iz Turske kojih je svake godine sve veći broj – zaključio je Magoda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje