Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Lukavačko more’: Dok tragamo za blagom, blago nam je pred očima

Preuzmite sliku

Skoro da ne postoji osoba koja je posjetila Tuzlanski kanton, a da na spisak lokacija vrijednih posjete nije upisala Jezero Modrac.

Jezero Modrac je jezero smješteno u blizini grada Lukavca. Nastalo je 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči. Jezero se prostire na oko sedamnaest kvadratnih kilometara i pruža bajkovit pogled zbog kojeg je dobio i epitet “lukavačko more”.

Iako je ova akumulacija, jedna od najvećih u bivšoj Jugoslaviji, izgrađena s ciljem pružanja vodene opskrbe industrijskim postrojenjima Tuzle i Živinica,  danas je Modrac transformisan u privlačno odredište za odmor na ovom području, s brojnim turističkim objektima i sadržajima.

Raj za ribolovce

Jezero Modrac je posebno značajno za ribolovce jer obiluje raznim vrstama ribe, a zbog svoje dubine od oko 20 metara, krije brojna iznenađenja. Tako je ovo jezero poznato i po tome da su baš ovdje upecani somovi od skoro stotinu kilograma težine.

“Jeste, bilo je Boga mi dobrih ulova, ima i fotografija, neki su bili i do dva metra dužine, to je ponos za nas ribolovce kad’ se desi. Mi to kažemo da je ‘riba života'…”, priča nam veselo jedan ribolovac.

 • No, kada je riječ o ribolovu, ne radi se samo o pecanju. Važno je i ono što ovaj sport donosi u psihološkom segmentu.

  “Ribolov je susret čovjeka sa prirodom, ali i sa svojim mislima. Ovdje ste važni vi i jezero.”, kaže nam stari ribolovac koji bar jednom sedmično dolazi na Jezero Modrac po svoju, kako kaže, terapiju u prirodi.

  Ribolovci ne kriju ni zabrinutost zbog zagadenja kojem je, najčešće, uzrok ljudski faktor.

 • “Ljudi dođu. Uživaju u ljepoti, a onda ostave smeće iza sebe. Bace ga u jezero. Zagađuju nam tako sve”, pričaju nam.

  Apeluju na sve posjetioce da vode računa o prirodi. Priroda nam mnogo daje, uzvratimo joj brigom i pažnjom, kažu.

  Vožnja čamcima idealna atrakcija za parove

  Za one koji svoje životne odabranike žele odvesti od svakodnevnice i priuštiti im nezaboravan dan, idealna je vožnja čamcima po Jezeru Modrac. Na jezeru se uvijek nalaze bar dva – tri vlasnika sa čamcima opremljenim i pogodnim za vožnju te, po simboličnoj cijeni od tek dvije ili tri marke, provozaju zainteresovane po jezeru.

 • “Upravo smo bili na jednoj vožnji. Zaista je predivno. Prizor je magičan, uživala sam.”, kaže nam jedna djevojka.

  Vožnje su, osim za parove, pogodne i za veće grupe ljudi. Odlična je ovo atrakcija za porodicu i prijatelje.

  Ulaganjem do turističkog bisera

  Jezero Modrac zbog lokacije i izgleda, ima potencijal da postane turistički biser koji će privlačiti građane iz cijele Bosne i Hercegovine, ali u šire, no neophodna su ulaganja s ciljem napretka.

  “Jezero Modrac  je devedesetih godina bilo jedno od najpopularnijih kupališta na području Tuzlanskog kantona. Skoro 15.000 turista iz Tuzle, Zenice, ali i drugih mjesta, dolazilo je na “bosansko more”, kamo sreće da vratimo taj stari sjaj”, mišljenja su građana na društvenim mrežama na spomen ovog jezera.

 • Razlog zbog kojeg ovaj biser nije pogodan za kupanje je taj što industrijska postrojenja ispuštaju ogromne količine zagađene vode u Modračko jezero pa ono ne zadovoljava minimum ekoloških standarda. No, uz malo volje, sve bi se dalo riješiti.

  “Počeli smo raditi na Modracu. Velike i značajne pripreme su u toku.”, izjavio je svojevremeno Edin Delić, gradonačelnik Lukavca.

  Ukoliko se uistinu pokrene ‘kolo sreće’ za Jezero Modrac, ono će zasigurno uzvratiti i ovo područje podići na ljestvici turističkih potencijala.

  I baš kao što jedan od naših sagovornika, građana Lukavca reče: “Dok mi tragamo za blagom, blago nam je pred očima.”  Jezero Modrac to uistinu jeste.

  (Projekat podržava Federalno ministarstvo okoliša i turizma FBiH)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,