Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Limit za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM diže se na 100.000 KM: Plaćanje do kraja mjeseca

Preuzmite sliku

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je danas danas na principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, koji su predložili poslanici SDS-a Mladen Bosić i Darko Babalj.

Jedan od predlagača zakona Mladen Bosić je kazao da je predloženi zakon tehničke prirode, mijenja limite koji su postavljeni u zakonu o PDV-u.

– Limit za ulazak u sistem PDV-a sa 50.000 KM diže na 100.000 KM i obavezu predaje izvještaja i plaćanja PDV-a za obveznike pomjera sa 10. u mjesecu do kraja mjeseca – kazao je Bosić.

Predlagači su u obrazloženju predloženih rješenja naveli da je razlog za donošenje zakona sadržan u istaknutoj potrebi poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu.

Pojašnjavaju i da je razlog za povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM očigledna potreba, s obzirom na inflatorna kretanja i povećanja cijena roba i usluga u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH i Unija poslodavaca Republike Srpke pozvali su poslanike Predstavničkog doma državnog parlamenta da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje