Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lejletu-l-Kadr: Održana Centralna svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Preuzmite sliku

Centralna svečanost Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom mubarek noći Lejletu-l-kadr održana je večeras u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Glavni imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur ef. Malkić održao je uvodno obraćanje i proučio Kadersku dovu.

“Lejletul-kadr je noć, bolja od hiljadu mjeseci. U ovoj noći mi se prisjećamo Allaha dž.š. i zikr na Njega činimo i prisjećamo se da naš prisni prijatelj treba da bude Kur'an i da se ukrasimo naukom i znanjem”, kazao je ef. Malkić.

Podsjetio je kako je poslanik Muhammed a.s. u pećini Hira dobio istinitu objavu, kada mu je melek Džibril došao i rekao prve riječi “Ikre” – Uči.

“Zato, naukom treba da ukrasimo sebe i svoj evlad. Jer svi ćemo sa ovog svijeta preseliti i stati pred Gospodara svjetova i polagati račun za naša djela”, dodao je.

Poručio je da bi muslimani u noći Lejletu-l-kadr trebali što više vremena provesti uz Kur'an.

“Ovo je noć Kur'ana i zato je lijepo da u ovoj noći učimo Kur'an što više i da čitamo prijevod Kur'ana i pokušamo doći do njegovih pouka i poruka. Ovo je noć kada bi trebali da klanjamo što više namaza. Ovo je noć dove, noć naših želja, noć u kojoj Allah dž.š. prima dove i želje od svojih dobrih robova”, kazao je ef. Malkić prisutnim vjernicima.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović istakao je da je svaki ramazan poseban po sebi i da je to mjesec pun blagodati.

“Objave su dolazile u ramazanu i svaka objava je imala za cilj da bude uputa ljudskom rodu od rođenja do smrti. Ali, objava Kur'ana je potekla u noći Kadr s prvim riječima ikre i ima za cilj da čovjeka učini boljim, učvrsti na toj stazi, kako bi očuvao potpunu dušu u sebi koja je dar Božiji ovom tijelu i živost daje. Ljudsko biće bez upute, bez objave, tumaralo bi stazama života, i zato oni koji bi mogli sebi umisliti da mogu bez Božije riječi, eksperimentišu sa sobom a to je vrlo skupo. Zato, kada učimo lekciju iz ovogodišnjeg ramazana, onda hajmo učiti lekciju da svi u ljudskom rodu možemo i trebamo učiti više, kako trebamo i možemo biti odgovorni više. Jer šireći nered među ljudima postaje se sluga šejtanski”, kazao je ef. Smajlović.

Istakao je da se muslimani trebaju zapitati da li u životu primjenjuju ono što je objavljeno u Kur'anu, podsjetivši da je mubarek noć Lejletu-l-kadr noć ibadeta i dova.

“Zato, iz ove noći izađimo s dobrim namjerama i sa željama da budemo jači i da iz ovog ramazana izađemo uspješniji”, poručio je ef. Smajlović. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje