Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Komšićev savjet: Evo šta treba da urade svi oni koji ne vjeruju da je BiH u MAP-u

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo, to vam je pretposljednja stepenica za ulazak u NATO. Mi smo u toj fazi od 5. decembra prošle godine, kazao je u intervjuu za BN televiziju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić.

Komšić je objasnio da kada je BiH dostavila Program reformi tada su se “otvorila vrata NATO-a”.

“Ne znam kako to ljudima nije jasno. Bosna i Hercegovina je ušla u fazu koja se zove Akcioni plan za članstvo, to vam je pretposljednja stepenica za ulazak u NATO. Mi smo u toj fazi od 5. decembra prošle godine. I ono što je bitno mi smo u toj fazi na odobrenje članica NATO-a. Mi smo davno podnijeli zahtjev, a oni su rekli ‘vi ste sad tu’. Gospodin Radmanović je u ime Predsjedništva potpisao taj zahtjev. Sva ova zbrka koja je nastala oko ANP-a ili Programa reformi, zovite to kako hoćete jer je jedno te isto, nastala je zbog neupućenosti ljudi. Dodik je pokušao kroz nedostavljanje tog akta zaustaviti NATO put Bosne i Hercegovine. Kada smo mi dostavili taj akt NATO-u, koji je tehničke naravi, tad su nam vrata otvorena”, otkrio je predsjedavajući državnog Predsjedništva.

Komšić je preporučio da svakome ko ne vjeruje da je BiH u Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP) da pogleda šta piše na zvaničnoj stranici NATO-a.

“NATO je prihvatio dokument i rekao BiH sada nastavlja taj put u Akcionom planu za članstvo”, pojasnio je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je istakao da je odlučeno da se Program reformi BiH ne pušta u javnost na zahtjev ambasadora Kvinte.

“Napravljen je dogovor sa ambasadorima Kvinte koji su rekli da se dokument ne pušta u javnost sve do trenutka dok on ne postane zvaničan dokument. Nakon Nove godine Političko vijeće NATO-a je odobrilo taj dokument”, podsjetio je Komšić u intervjuu za BN televiziju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,