Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Komšić: Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH

Preuzmite sliku

Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, javlja AA.

Komšić je nakon sastanka s Cavusoglom izjavio kako postoji saradnja između BiH i Turske, te da je Turska prijateljska, dobronamjerna zemlja te cijeloj administraciji na čelu s predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kako je Komšić rekao, razgovarano je o svemu.

“Prije svega, ono što je meni važno, jeste i ministar Cavusoglu je to rekao direktno, da oni sigurno ne podržavaju pokušaje naših susjeda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i da Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet, sigurnost i stabilnost BiH”, rekao je Komšić koji je rekao kako su razgovarali o odnosima susjeda i posjeti Cavusoglua.

Dodao je kako misli da niko u Predsjedništvu BiH nema problema s tim da se održi trilateralni sastanak između Republike Turske, Srbije i BiH.

”Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Cavusoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije i unutrašnje poslove BiH pa i u smislu izmjena Izbornog zakona”, kazao je Komšić.

Dodao je kako je to naša stvar i posao u BiH.

“To što Zagreb malo zloupotrebljava i ovakve sastanke, bilateralne, pa čak i svoju poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-u, odnosno BiH, po meni je samo odraz očaja zvaničnog Zagreba zbog toga što ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH”, rekao je Komšić.

Kazao je kako što više i uporniji budu te više na tome insistirali, i naš odgovor će biti sve čvršći.

“Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode”, rekao je Komšić.

Podsjetio je kako postoje institucije i bez obzira ko bio njima zna se ko ima ustavna i zakonska ovlaštenja o bilo čemu da razgovara.

“Kada je riječ o unutrašnjim odnosima u BiH, pa i izmjenama Izbornog zakona, Parlamentarna skupština BiH je jedino mjesto gdje se o tome odlučuje. Sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu, Washingtonu, Ankari“, izričit je Komšić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje