Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Komora magistara farmacije TK: Apel za uvođenje mjera zaštite na radu osoblja apoteka

Preuzmite sliku

U cilju zaštite zdravlja i poboljšanja uvjeta rada osoblja u apotekama za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, Komora magistara farmacije Tuzlanskog kantona apeluje na poslodavce (apoteke u privatnom i javnom sektoru) da osoblju apoteka obezbijedi adekvatnu zaštitnu opremu.

Preporučujemo da se za ove namjene obezbijede adekvatne zaštitne rukavice, maske sa filterima i vizir za oči kako bi zaštita lica bila potpunija i na taj način spriječili slučajevi zaraze kapljičnom infekcijom, sredstva za dezinfekciju ruku i dezinfekciju radnog prostora, uvesti šalterski rad tamo gdje je to moguće, a u drugim radnim jedinicama obavezno obezbijediti postavljanje zaštitnog stakla na recepturi. Apotekama se preporučuje da racionaliziraju broj ljudi koji istovremeno borave u zatvorenom prostoru, poštujući pri tome preporuku o međusobnoj udaljenosti lica od najmanje 1 (jedan) metar.

Od Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Kriznih štabova Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, zahtijevamo da podrže ovaj apel i izdaju obavezne instrukcije i naredbe za sprovođenje mjera zaštite osoblja u apotekama, kao i da zajedno u saradnji sa Komorom magistara farmacije Tuzlanskog kantona i vlasnicima apoteka obezbijede potrebna sredstva za realizaciju pomenutih mjera.

Osoblje u apotekama u slučajevima kriznih situacija, pandemija i ostalog, zadnja su linija odbrane koja ostaje jedina raditi kada se proglasi karantena, te bivaju direktno izloženi opasnostima od zaraze i širenju zaraze, a da su pr tome nikako ili vrlo malo zaštićeni, u Bosni i Hercegovini i Tuzlanskom kantonu, nikako!

Također apelujemo na javnost i na pacijente da pokažu poštovanje prema zdravstvenom osoblju u apotekama i ponašaju se u skladu sa vanrednim okolnostima, da ne kašlju i ne kišu direktno u lice uposlenika apoteka, da poštuju preporuke o udaljenosti lica jednog od drugog od najmanje jednog metra, jer svi oni su nečija djeca, roditelji, braća i sestre i svi imaju bliske osobe kojima zbog direktne neposredne opasnosti mogu prenijeti bolest i time doprinijeti njenom nekontrolisanom širenju.

Od nadležnih institucija zahtjevamo hitnu i brzu reakciju i donošenje potrebnih akata za provođenje predloženih mjera dok situacija na našem kantonu još nije eskalirala !!! – navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,