Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Koja je razlika između industrijskog i medicinskog kisika?

Preuzmite sliku

Proteklih dana bosanskohercegovački entitet RS potresa afera “Kiseonik” u kojoj je otkriveno da je u medicinske svrhe korišten industrijski kisik.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, objasnio je koje su to razlike između ove dvije vrste kisika, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

“S obzirom na veliki broj upita koje smo dobili na ovu temu, dužnost mi je da odgovorim:

1. Medicinski kisik je neophodan za održavanje dovoljnog nivoa kisika u krvi, te je jako važno da ljudi primaju odgovarajuću količinu medicinskog kisika, s obzirom da npr. visoke koncentracije mogu dovesti do toksičnosti. Mediciniski kisik se koristi za medicinske tretmane u zdravstvenim ustanovama ili u svakodnevnim situacijama kada pojedinac ne može samostalno disati na odgovarajući način. Također mogu ga uzimati i sportaši za vrijeme treninga ili prilikom određenih terapija kisikom.

2. Industrijski kisik se koristi u industrijskim okruženjima, poput proizvodnih pogona, za zadatke koji mogu uključivati sagorijevanje, oksidaciju, pa čak i za ubrzavanje određenih hemijskih reakcija.

3. Da li postoji razlika? DA!

Osnovna razlika je u tome što industrijski nivoi čistoće kisika nisu u rangu sa nivoom čistoće medicinskog kisika. Kontejneri u kojima se doprema industrijski kisik često sadrže različite nečistoće. S druge strane boce s medicinskim kisikom moraju biti bez bilo kakvih zagađivača. Iz tog razloga industrijski kisik nije namijenjen za inhalaciju pacijenata poput medicinskog kisika.

4. Zbog navedenih očiglednih razlika postoje i različiti standardi/regulative za industrijski i medicinski kisik, te različite institucije koje se brinu o provedbi ispunjenosti navedenih regulativa.

5. Ispitivanje kvalitete medicinskog kisika može sprovesti samo laboratorija akreditovana po ISO 17025 standardu za ispitivanje kvaliteta kisika i nivoa zagađenja istog (kvalitet i kvantitet). U BiH ne postoji takva laboratorija!

6. Ono što bi istraživanje u ovoj oblasti moralo detektovati i zaustaviti je upotreba uljnih kompresora za dopremanje medicinskog kisika u zdravstvenim ustanovama. Takav nemar i neznanje su prije par godina u jednoj od BiH zdravstvenih ustanova uzrokovali pojavu ulja u plućima beba. Pisali smo o ovome. Upozoravali. Ništa se nije dogodilo. Idalje se koriste uljni kompresori u zdravstvenim ustanovama, a evo sad i industrijski kisik”, napisao je Badnjević.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje