Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Katica najavio: Kanton Sarajevo nabavlja helikopter za MUP i civilne potrebe

Preuzmite sliku

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica će u četvrtak, na sjednici kantonalne Vlade, prezentirati plan nabavke višenamjenskog helikoptera koji će služiti kako za operativne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tako i za civilne potrebe.

Osim nabavke helikoptera, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će uspostaviti i helikoptersku jedinicu koju će činiti dvije posade, odnosno osam osoba.

– Za helikopterom postoji dugogodišnja potreba i on će osim za operativne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo služiti i za civilne potrebe, odnosno za misije traganja i spašavanja, za pomoć stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, požara, poplava, zemljotresa, podršku za medicinske intervencije i drugim teškim situacijama. Istovremeno s provođenjem procedure nabavke helikoptera vršit će se i obuka ili doškolovanje potrebnih kadrova za uspostavljanje helikopterske jedinice – kazao je Katica.

U saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se navodi da je nabavka helikoptera jedna od mjera iz programa kojeg su potpisale šest političkih partija koje čine skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo.

– Svi članovi aktuelne Vlade Kantona Sarajevo se trude da sve što nije ranije, a trebalo je biti odavno osigurano našim građanima, imamo u budućnosti – kazao je Katica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje