Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako nedostatak snijega utiče na planinski turizam u BiH?

Preuzmite sliku

Kvari li nedostatak snijega na bh. planinama novogodišnje raspoloženje? Otkazuju li se rezervacije i šta misle posjetioci na planinama o tome? Ekipa BHRT-a provjerila je, na terenu.

Dok na bh. planinama gotovo da nema prirodnog snijega, Vučko je tu da nas podsjeća na ‘84. godinu i kakav snijeg može iznenaditi sve. Nedostatak snijega ne sprečava ljubitelje planina da ipak novogodišnju noć provedu na nekoj od naših planinskih ljepotica. Skije su, neki zamijenili i vožnjom kvadovima.

Iako se nedostatak snijega odražava na zimsku sezonu, ipak ne umanjuje praznično raspoloženje.

“Gosti su tu, evidentno ih je manje nego u prethodnim godinama kada je bilo snijega u velikim količinama, ali prognoza u drugoj polovini januara je optimistična, i bilo bi suludo u ovom periodu da kažemo da je sezona propala. Sezona nije ni počela, sve što nas čeka u narednom periodu je obećavajuće”, kaže Igor Ikonić, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Kapaciteti su prilično popunjeni u Novogodišnjoj noći, prva polovina januara natpolovično je popunjena, ističe direktor tustičke organizacije Istočno Sarajevo. Uglavnom, rezervacije otkazuju ljubitelji skijanja, ali mnogi i odgađaju termine.

“Činjenica je da nedostatak snijega sa sobom nosi veliki broj otkazivanja, jer veliki broj naših gostiju došao je tu upravo zbog skijanja. Oni kada vide da nema dovoljno snijega, neki se odlučuju da prolongiraju boravak, većina ih se odluči samo da pomjere boravak, neki su otkazali…”, navodi Ikonić.

I na planinama na području Kantona Sarajevo je bogata ponuda za sve posjetioce tokom ove zimske sezone.

“Novogodišnji program koji priprema Grad Sarajevo s vladom i drugim partnerima će na neki način upotpuniti našu turističku sezonu, nadamo se poslije toga da ćemo u novu godinu ući sa novim padavinama, koje će garantovati jednu od najuspješnijih sezona na Bjelašnici i Igmanu”, kaže Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

U 2023. možda nas baš iznenadi bijeli prekrivač i obraduje sve ljubitelje sportova na snijegu. Do tada uživanje u čistom planinskom vazduhu je neizostavno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje