Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izetbegović sa zvaničnicima Azerbejdžana o jačanju ekonomske saradnje

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović boravi u zvaničnoj posjeti Azerbejdžanu, gdje se, nakon sastanka sa predsjednicom Nacionalne skupštine Azerbejdžana Sahibom Gafarovom, u odvojenim susretima, sastao sa zamjenikom premijera Alijem Ahmadovom i ministrom vanjskih poslova Jeyhunom Bayramovom.

Zamjenik premijera Azerbejdžana Ali Ahmadov je iskazao poštovanje prema Bosni i Hercegovini i napretku koji je država ostvarila u posljednje dvije decenije, istaknuvši da sa velikom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, te da Azerbejdžan snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Izetbegović je čestitao Ahmadovu i građanima Azerbejdžana na uspješnoj reintegraciji svog teritorija tokom posljednjeg oslobodilačkog rata, iskazavši očekivanje da će u što skorijem periodu na tim prostorima uspjeti izgraditi neophodnu infrastrukturu i stvoriti uslove za život stanovništva.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Azerbejdžana Jeyhunom Bayramovom razgovarano je o planiranom otvaranju ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini i obratno, što bi, kako je ocijenjeno, doprinijelo daljem jačanju odnosa dvije države.

Izetbegović i Bayramov su također razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u oblastima poput metalske, namjenske i drvne industrije, energetike i turizma, te o mogućnosti uspostavljanja direktne avionske linije koja bi povezivala dvije države.

Izetbegović je zvaničnicima Azerbejdžana uputio poziv na uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje