Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Iz Evropske komisije: Vlasti u BiH moraju pod hitno pružiti sklonište svim izbjeglicama

Preuzmite sliku

Evropska unija je u periodu od 2018. godine do danas osigurala 60,5 miliona eura za potrebe izbjeglica i migranata u BiH te za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijama u zemlji, navedeno je u odgovoru za N1 iz Evropske komisije.

Humanitarna podrška EU rješava najhitnije potrebe kao što su hrana, voda, skloništa, sanitarije, zdravstvena zaštita, topla odjeća, te pomoć pri zaštiti, a osim ove BiH je od 2007. godine primila i značajnu podršku od koje je 38,5 miliona eura upućeno za podršku upravljanjem granicama.

“EU je dodijelila značajnu finansijsku podršku za Bosnu i Hercegovinu do danas (530 miliona eura kroz IPA-II program u Višegodišnjem financijskom okviru za period 2014.-2020.), te ima namjeru da nastavi podršku i u budućnosti,” rečeno je iz EK.

Što se tiče finansijske podrške kroz Višegodišnji finansijski okvir za period 2021-2027, EK trenutno nije u mogućnosti dati detaljnije informacije budući da su pregovori Evropskog parlamenta s Vijećem EU o IPA-III instrumentima pomoći još uvijek u toku.

“Komisija je tražila od vlasti da u potpunosti iskoriste finansiranje EU, kroz osiguravanje efikasne kordinacije i upravljanja migracijama i azilom na svim nivoima. To je ključni prioritet iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU. Vlasti moraju hitno pružiti sklonište svim izbjeglicama i migrantima u potrebi, kako bi se izbjegao rizik humanitarne krize tokom dolazeće zime,” naglasili su u Briselu, dodavši kako će EU i dalje biti uz građane BiH u borbi sa ovim izazovom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje