Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Institut iz Beograda šalje BiH serum protiv zmijskog otrova

Preuzmite sliku

BiH će dobiti serum protiv zmijskog otrova od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dogovoreno je to na online sastanku na kojem su bili prisutni predstavnici Instituta “Torlak”, Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Instituta za javno zdravstvo RS-a i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pišu Nezavisne.

Institut “Torlak” nije planirao proizvodnju seruma za BiH ove godine, ali će izaći u susret i poslati određene količine seruma. Nabavka seruma je veoma dobra vijest za sve zdravstvene ustanove, jer već izvjestan period u našoj zemlji vlada nestašica.

U Bosni i Hercegovini prisutne su tri vrste otrovnica – poskok, šarka i planinski šargan. Za čovjeka jedino može biti fatalan ugriz poskoka. Ukoliko dođe do ugriza, onda je tu jedini način da se ubrizga serum kao mogući lijek, ali i sa samim serumom treba oprezno postupiti.

Nakon ugriza poskoka, u prosjeku ljudi imaju dva do tri sata da prime serum protiv zmijskog otrova, a ovo vrijeme je kraće kod osjetljivijih, kao što su djeca, starije osobe i oni koji su alergični.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,