Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HNS oštro reagovao na presudu Suda za ljudska prava u slučaju Kovačević

Preuzmite sliku

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine reagovao je na presudu Evropskoga suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine”.

U HNS-ovom priopćenju za javnost navodi se kako je podnositelj zahtjeva „dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda“, te se dodaje kako je Kovačević i sam priznao „da njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sustav“.

„Cilj te radikalne političke agende je postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima“, smatraju u HNS-u.

HNS, navodi se dalje, ostaje privržen Daytonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda, te upozorava kako napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen evropski put.

„Hrvatski narodni sabor smatra kako se sve odluke Ustavnoga suda BiH, kao i presude Evropskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama i prestanku diskriminacije Židova, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava“, poručili su iz HNS-a.

U HNS-u smatraju kako pojedine interpretacije presude “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine” i drugih presuda donesenih kao ishod političkoga aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba.

„Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Daytonskom mirovnom sporazumu. Pozdravljamo navode Evropskoga suda za ljudska prava da vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odlučiti koji je najbolji politički sustav i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava“, stoji na kraju priopćenja za javnost HNS-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje