Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hahn: U BiH sam kako bih još jednom podsjetio na evropsku perspektivu zemlje

Preuzmite sliku

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn doputovao je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini kako bi, kako je i sam kazao, podsjetio na evropsku perspektivu ove zemlje.

Hahn je zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini započeo susretom sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem s kojima je razgovarao o reformama i procesu evropskih integracija BiH.

Nakon sastanka, Zvizdić je izjavio da je evropskog komesara informisao o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega, o Upitniku Evropske komisije i dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika što bi, kako je kazao, BiH najvjerovatnije mogla završiti do kraja godine.

“Otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika je već prevedeno. Više od 96 posto odgovora je dogovoreno na domaćim jezicima i ide u prevod, a otprilike jedan do dva posto odgovora ćemo završiti u drugim nivoima tijela mehanizma koordinacije”, rekao je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH informisao je evropskog komesara i o trenutnoj situaciji u vezi sa setom zakona o akcizama, te o strategijama ruralnog razvoja i energetike.

“Očekujemo da će komesar Hahn na sastanku s liderima političkih partija istaći važnost usvajanja ovih strategija kako bi ih mogli usvojiti u naredne dvije sedmice, jer je Vijeće ministara BiH spremno usvojiti strategije kojim bi do kraja godine bilo omogućen pristup za više od 50 miliona eura u oblasti poljoprivrede što bi bilo izuzetno važno za BiH”, rekao je Zvizdić.

Istakao je da su s evropskim komesarom Johannesom Hahnom razgovarali i o daljim projektima koji su vezani za jedinstveni ekonomski region.

“U tom smislu, BiH je jako zainteresovana da bude dio svih procesa koji će omogućiti brži protok roba, ljudi i kapitala i omogućiti kvalitetniju ekonomsku razmjenu unutar zemalja Zapadnog Balkana, ali i regije sa EU. Ja sam svakako, iako to nije nadležnost komesara, podvukao i važnost aktiviranja MAP-a, jer smatramo da bi ono povećalo nivo sigurnosti i stabilnosti i u BiH i u regionu, a to je ključni element za ukupnu ekonomskiu, društvenu i političku stabilnost”, poručio je Zvizdić.

Kako je kazao, namjera je da u novoj strategiji EU, koja će biti objavljena u februaru, BiH bude tretirana kao zemlja koja je uskladila dinamiku evropskih integracija sa dinamikom drugih zemlja i koja će biti uključena u naredno proširenje EU na Zapadni Balkan.

“Sve ćemo uraditi da zvršimo sve što je do nas kako bi u očekivanoj dinamici realizirali sve projekte u vezi sa evropskim integracijama”, poručio je Zvizdić.

Komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da je BiH želio posjetiti na kraju godine kako bi još jednom podsjetio na evropske perspektive zemlje.

“Meni je zadovoljstvo čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale, ne samo da su pripremljene, nego su i pred njihovim okončanjem. Najvažnija od njih trenutno je dostavljanje odgovora na Upitnik, a u tom kontekstu je važno adekvatne odgovore dostaviti što je prije moguće kako bismo mogli pokrenuti podređene interne procese i zadržati dinamiku sa naše strane”, istakao je Hahn.

Hahn se složio sa Zvizdićem da je jedna od važnih mjera usvajanje važnih strategija koje su preostale, a to je i strategija u sektoru ruralnog razvoja.

“Usvajanje takve strategije nije samo stvar papirologije, već svrha jednog takvog dokumenta jeste da omogući odgovornim dužnosnicima da znaju neke svoje strateške pravce, gdje će raditi u oblasti ruralnog razvoja, kako će proširivati ovaj sektor, kako će proširivati proizvodne kapacitete, omogućavati dalji izvoz na tržište EU i slična pitanja. Nepostojanje ovakvih strateških dokumenta ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava, već građanima uskraćujete prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanja. Stoga mogu istkoristiti da apeliram na sve odgovorne da ovu priliku iskoriste i usvoje strategije”, poručio je Hahn.

Dodao je da isto važi i za usvajanje seta zakona o akcizama, što je kako je kazao, odluka koju je ova zemlja donijela kako bi finansirala gradnju mreže autoputeva u BiH.

“Ne moram ni objašnjavati koliko je infrastruktura važna za privredu bilo koje zemlje u svijetu. Sve se svodi na implementaciju. Nastavite raditi na onom što radite. Svrha svega su interesi građana. Kao i obično, ostajem optimista i izražavam nadu da će se odgovrajuće odluke donijeti što je prije moguće”, izjavio je Hahn.

U okviru posjete BiH, Hahn će se sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, a potom će otvoriti i novu zgradu Tužilaštva Bosne i Hercegovine čiju je izgradnju finansirala Evropska unija, nakon čega je planirano i kratko obraćanje. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje