Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Građani donose čaj i hranu, rudari zajedno sa komunalcima čiste otpad

Preuzmite sliku

Veliki broj rudara odlučio je noć provesti ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine te tako istrajati u protestima koji su počeli jutros u 11:00 sati.

Kako kažu, neće otići dok im se ne ispune zahtjevi, a pojedini građani su počeli pristizati i donositi im hranu, čajeve i vodu kako bi lakše prebrodili hladnoću i dugu noć koja je pred njima. Danas su ranije rudari apelovali na građane ko želi da im pomognu u bilo kojem smislu, a kako su naveli najpotrebnije su im deke s obzirom na to je noć veoma hladna, a oni su na otvorenom i već promrzli.


Pomoć pristiže sa svih strana pa je tako i preduzeće Elektroprivrede poslalo vozilo ambulante koja im je dostavila deke, a na terenu su i radnici KJKP “Rad” koji čiste otpad koji je ostao nakon višesatnih protesta, a u čišćenju im pomažu i samo rudari.

Rudari su zahvalni svima onima koji su im na bilo koji način pomogli da noć prebrode bez većih poteškoća. Od 11:00 sati rudari su ispred zgrade Vlade FBiH i kako kažu, ne odustaju od svojih zahtjeva jer žele sačuvati dostojanstvo i istrajati sve dok im zahtjevi ne budu ispunjeni. Spremni su, ističu, ostati ispred Vlade FBiH i mjesec ako je potrebno, ali ne žele se vratiti bez ostvarenog cilja.

Rudari danas od 11:00 sati protestuju ispred Vlade FBiH tražeći uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,