Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma

Preuzmite sliku

Danas se obilježava 25. godišnjica od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

”Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut”, kazao je tada prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

  • Sporazum su, zapravo, na današnji dan, 21. novembra 1995. godine, nakon trosedmične mirovne konferencije u američkoj bazi Wright Patterson u gradu Daytonu u američkoj saveznoj državi Ohio parafirali predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, čelnik Hrvatske Franjo Tuđman i prvi čovjek tadašnje SR Jugoslavije Slobodan Milošević.

    Svjedoci Daytona prepričavaju da je pokojni Richard Holbrooke bio svjestan da ovakav Daytonski sporazum ne može izgraditi stabilnu i prosperitetnu BiH.

    Tada je Holbrooke rekao da će BiH najmanje 15 godina morati se održati sa ovakvim Ustavom, mada sporazum se održao deceniju nakon toga.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,