Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Federalni sanitarni inspektori na GP izdali 10.208 rješenja o izolaciji

Preuzmite sliku

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Od nedjelje, 15.3.2020. godine, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori su raspoređeni na devet dodatnih, uz šest redovnih graničnih prijelaza i GP Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Od proširenja provođenja mjera sanitarnog nadzora i obuhvatanja svih putnika koji ulaze u BiH preko graničnih prijelaza u FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove je rasporedila sve raspoložive kapacitete na 15 graničnih prijelaza i GP Aerodrom.

Od jutros su na GP Izačić, GP Orašje u funkciji i termalne kamere, koje omogućavaju bržu i efikasniju kontrolu putnika i zdravstveni tretman osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zaključno s 19.3.2020. godine, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 10.208 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama su, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćene i ukupno 804 osobe – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektorata Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 61 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na osobe koje su doputovale preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Inspektorat RS je Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavio spiskove s podacima za ukupno 550 osoba, državljana BiH s prebivalištem na teritoriji FBiH koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u RS, dok je iz Inspektorata Brčko Distrikta po istoj osnovi Federalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljen spisak s ukupno 34 osobe.

Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznu izolaciju. U ovom trenutku, ističu u saopćenju iz FUZIP-a, može se potvrditi da će protiv 16 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 42 redovna i 22 kontrolna inspekcijska nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je izrečeno ukupno 45 prekršajnih naloga u iznosu 98.200 KM.

Iz FUZIP-a zahvaljuju kantonalnim policijskim i inspekcijskim organima, Graničnoj policiji BiH i svim drugim organima i institucijama s kojima blisko sarađuju na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti zdravlja stanovništva BiH.

Molime građane da sve uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP-a:

– telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

– e-mail: info@fuzip.gov.ba

– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje