Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Federalni ministar Adnan Delić potvrdio akontativno i vanredno povećanje penzija

Preuzmite sliku

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dva krovna udruženja penzionera u FBiH, Redžom Mehićem i Ivom Kožulom i njihovim saradnicima.

Tokom sastanka istaknut je nezavidan položaj populacije penzionera, uprkos svim dosadašnjim naporima i poduzetim aktivnostima da se njihov položaj poboljša.

Ministar je još jednom naglasio da penzionerska populacija ostaje u fokusu rada ovog ministarstva, a tokom razgovora sagovornici su se dotakli i podjele EU pomoći od koje značajan dio, odnosno čitav jedan lot u maksimalnom iznosu od 300 KM po domaćinstvu pripada penzionerima, dok će ostale tri kategorije raspodjelom dobiti sredstva iz drugog lota.

Ministar je također potvrdio opredjeljenost da se početkom naredne godine realizira akontativno povećanje penzija već od januara 2024. godine, te vanredno povećanje penzija za koje postoji osnov u Zakonu PIO.

– U ovom momentu naš prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji PIO s ciljem reforme i unapređenja efikasnosti rada FZ PIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovimà. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na penzije. Zakon je spreman i u narednim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja – kazao je Delić.

Paralelno sa navedenim aktivnostima dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona PIO u segmentu sistemskog uređenja pitanja povećanja penzija u FBiH što je, kako su saglasne obje strane, i Ministarstvo i predstavnici penzionera, vrlo ozbiljno pitanje koje zahtijeva ozbiljan pristup.

Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje penzija što se također radi i kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, koje je u toku, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje