Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

EP BiH daje 180.000 KM za privatnu firmu savjetnika generalnog direktora

Preuzmite sliku

Javna preduzeća odavno su u službi stranačkih ili privatnih interesa. Tako i Elektroprivreda BiH ne žali novca kada treba pogodovati interesno povezanim osobama.

Posljednjeg dana 2021. godine Elektroprivreda BiH – Elektrodistribucija Sarajevo objavila je obavještenje o nabavci naslovljeno:

„Nabavka robe sa usputnom ugradnjom na izgradnji 10(20) kV kablovske veze TS 10(20)/0,4 kV Njuhe – TS 10(20)/0,4kV SE BMB Solar, OP-042/21“.

Procijenjena vrijednost ugovora bez PDV-a u KM iznosi 180.000 maraka. Bila bi to tipična javna nabavka da nije jedne bitne činjenice.

U praksi ovo znači priključenje na elektrodistributivnu mrežu EP BiH jedne privatne solarne elektrane, u ovom slučaju u vlasništvu firme „BMB Solar“ registrovane u Ustikolini. Zašto je za Elektroprivredu BiH važna ova privatna solarna elektrana da ulaže navedenu sumu?

Suosnivač i svojevremeni zamjenik direktora „BMB Solar“ je Džemo Borovina, aktuelni savjetnik generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije. Borovina je bivši izvršni direktor za snabdjevanje i trgovinu, a rukovodio je i Informacijsko-komunikacijskim sektorom EP BiH.

Firma „BMB Solar“ osnovana je polovinom 2020. godine. U međuvremenu je Borovina svoj suvlasnički udjel formalno prepustio sinu. Kako god Elektroprivreda BiH je „prepoznala“ potencijal solarne elektrane firme koju je osnovao savjetnik generalnog direktora.

 • Iz Elektroprivrede BiH smo uzalud čekali odgovor na jednostavno pitanje:

  Šta je konkretan poslovni interes Elektroprivrede BiH – Elektrodistribucija Sarajevo da plaća 180.000 KM za priključenje privatne solarne elektrane?

  Žurnal je o Džemi Borovini pisao vezano za nabavke licence za program SAP, kao i tome kako su firme iz Beograda i Zagreba zaradile milione na neobavljenom poslu za informatički „razvoj“ Elektroprivrede u što je Borovina kao rukovodilac bio involviran, a medijski je označen kao osoba koja je nepovoljnim ugovorima o prodaji električne energije Aluminiju Mostar prouzrokovala velike gubitke EP BiH.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,