Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džaferović: Vrijednosti 1. marta najbolji putokaz za državu Bosnu i Hercegovinu

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je čestitku u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i naglasio da su se, prije tri decenije građanke i građani Bosne i Hercegovine, izjasnili za nezavisnu, cjelovitu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih ostalih.

– Referendum o nezavisnosti od 29. februara i 1. marta 1992. godine, proveden je uz puno poštovanje pravnih normi i procedura, čime je osigurana njegova puna legalnost. Odluka dvije trećine građana Bosne i Hercegovine da podrže ideju nezavisne i suverene države priznao je cijeli svijet.

Status Bosne i Hercegovine kao nezavisne države u Ujedinjenim nacijama ostao je isti i nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Svi koji poštuju i priznaju Daytonski sporazum moraju poštovati i činjenicu nezavisnosti koja je plod 1. marta.

Danas, tri decenije poslije, u trenucima ogromnih iskušenja, vrijednosti 1. marta su najbolji putokaz za državu Bosnu ii Hercegovinu. To su vrijednosti demokratije, vladavine prava i ravnopravnosti svih građana na svakom pedlju zemlje, koje nemaju alternativu.

Svim građankama i građanima od srca čestitam 1. mart. Neka vječno živi naša jedina domovina – Bosna i Hercegovina – navodi Džaferović, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje