Ponedjeljak, 18. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dr. Denis Mršić: Vakcine su u zadnji čas spriječile kolaps zdravstvenog sistema u TK

Preuzmite sliku

U utorak su timovi za imunizaciju UKC-a Tuzla započeli proces revakcinacije zdravstvenih radnika koji su već primili jednu dozu vakcine ‘AstraZeneca’.

Ukupno četiri formirana tima za vakcinaciju UKC-a Tuzla na raspolaganju su za pomoć i svim Domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona ukoliko se ukaže potreba za to gdje je počeo proces vakcinacije.

“Veoma smo zadovoljni kako je protekao prvi krug vakcinacije. Ove sedmice smo krenuli i sa procesom revakcinacije. Masovna imunizacija jedini je put ka izlasku iz ove zdravstvene krize. Neophodne su nam nove doze vakcina, nadležni moraju raditi na tome mi naš dio posla obavljamo 24 sata sedam dana u sedmici bez predaha. Odgovorno tvrdim da je imunizacija zdravstvenih radnika mnoge moje kolege pa i mene lično sačuvala teške kliničke slike i hospitalizacije u respiratornom centru. Žao mi je što nismo ranije dobili vakcine jer bi sigurno bilo spašeno nekoliko života. Nema razloga za strah kada je u pitanju odluka da li se vakcinisati ili ne puno su teže posljedice ukoliko se zarazite, a niste vakcinisani. Još uvijek imamo veliki broj pacijenata na hospitalizaciji sa teškom kliničkom slikom. Proces njihovog liječenja ide nešto sporije nego je to bio slučaj prethodnih mjeseci. Zahvaljujući direktoru UKC-a Tuzla Vahidu Jusufoviću imamo timove osposobljene da možemo pomoći i drugima” – kaže za Tuzlanski.ba doc. dr. med. Denis Mršić, spec. interne medicine kardiolog i član operativnog tima UKC-a Tuzla za vakcinaciju.

  • Mršić ističe da je ponosan na operativni tim sa kojim radi jer su uspjeli da uz šest dežurstava organizuju i timove za proces revakcinacije.

    “Da smo iscrpljeni i umorni jesmo, ali sada nije vrijeme za to. Moramo biti jaki i izdržati naredni period koji je pred nama jer vakcine već daju dobre rezultate. Osim toga i sama činjenica da imate imunitet utiče na moral nas zdravstvenih radnika koji smo na prvoj liniji odbrane od COVID-a. Mnogi su već stvorili dobar imunitat, a nakon revakcinacije će biti i stopostotno zaštićeni. U prevodu nema bojazi da će u slučaju infekcije COVID-19 dobiti tešku kliničku sliku zbog koje bi mogli biti hospitalizirani. Odlično je da su i Domovi zdravlja krenuli da vakcinišu osobe treće životne dobi. Mi smo u proces vakcinacije uključili i zaslužne penzionere UKC-a Tuzla kao i made kolege koju su angažovani na određeno vrijeme’ – istakao je Mršić.

  • Osim vakice ‘AstraZeneca’ vrši se i imunizacija zdravstvenih radnika u TK i vakcinom ‘Pfizer’, a sa današnjim danom oko 2.000 ljudi je primilo obje doze vakcine.

    Nažalost nekoliko zdravstvenih radnika još uvijek vodi tešku životnu bitku sa opakim koronavirusom, a njihove kolege čine sve napore da im sačuvaju život.

    Prema riječima, sagovornika proces imunizacije sasvim sigurno je u zadnji čas spriječio kolaps zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kanotnu jer i dalje je veliki priliv pacijenata u covid bolnice sa sve težim kliničkim slikama. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje