Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Doktorica Jovanović nije imala licencu za dopunski rad u trenutku operacije malene Džene

Preuzmite sliku

Doktorica Nina Jovanović u trenutku kobne operacije djevojčice Džene Gadžun, koja je pala u komu i jučer preminula, nije posjedovala privremenu licencu za dopunski rad, potvrđeno je za Klix.ba iz Ljekarske komore Federacije BiH.

Ne ulazeći u stručnost ljekara, pravila i procedure su jasne i jednake za sve. Tako je dr. Jovanović imala licencu koju nije produžila prošle godine.

“U slučaju dr. Nine Jovanović, koja je predmet vašeg upita obavještavamo vas da je uvidom u dokumentaciju Ljekarske komore FBiH pronađena privremena licenca koju je Ljekarska komora FBiH izdala dr. Nini Jovanović, članu Ljekarske komore Zeničko dobojskog kantona, za obavljanje dopunskog rada van punog radnog vremena za rad u Privatnoj oftalmološkoj ordinaciji Dr. Halimić Sarajevo s rokom važenja od 13. 8. 2019. do 13. 8. 2020. godine. Navedena licenca nije produžena”, rečeno je iz Ljekarske komore FBiH.

Dalje naglašavaju:

“Naš odgovor je decidan, dr. Nina Jovanović nije imala privremenu licencu za dopunski rad u trenutku obavljanja operativnog zahvata malodobne djevojčice.”

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH Ljekarska komora FBiH donijela je Pravilnik o utvrđivanju zajedničkih kriterija za licenciranje članova Ljekarske komore FBiH i članova kantonalnih ljekarskih komora

“U Pravilniku se jasno navodi u članu 4. i članu 5. ko provodi postupak upisa u registar ljekara, kao i izdavanja, obnavljanja i oduzimanja licence za ljekare, koji rade na području Federacije Bosne i Hercegovine. U Članu 10. ovog Pravilnika stoji da ‘Licenca izdata od nadležnih ljekarskih komora (član 4, 6. i 7. Pravilnika) ima važnost na teritoriji kantona komore koja je licencu izdala”, navedeno je.

Ukoliko ljekar na području jednog kantona obavlja svoju djelatnost, dok dopunski rad obavlja na području drugog kantona, postupak upisa u registar ljekara, kao i izdavanja, obnavljanja i oduzimanja privremene licence za rad na području drugog kantona, provodi Ljekarska komora FBiH. Privremena licenca se izdaje na period od jedne godine.

Dr. Nina Jovanović nije imala licencu za rad Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje