Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dojave o bombama stigle na adrese 110 osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo

Preuzmite sliku

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto nakon jutrošnjih dojava o bombama u više škola na području kantona izjavio je da u dosadašnjim kontradiverzionim (KDZ) pregledima školskih objekata ništa nije pronađeno i da se očekuje da do kraja pregleda ništa neće biti pronađeno, javlja Anadolu Agency (AA).

Forto je istakao da policija radi svoj posao u punom kapacitetu uz uključenje drugih policijskih agencija.

“Svaka prijetnja se uzima potpuno ozbiljno i tako će biti u budućnosti”, rekao je Forto i dodao da je u ovakvim situacijama bitno da svi ostanu smireni, staloženi i da svako radi svoj posao.

 • Dodao je da su se slične dojave nedavno dešavale u regiji, a policija će obavijestiti javnost kada bude imala više podataka.

  “Kao što ste čuli riječ je o dojavama o navodno postavljenim bombama u osnovnim školama i jednom dijelu srednjih škola. To je otprilike 110 školskih objekata, sve osnovne i otprilike pola srednjih škola”, izjavila je ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović dodajući da se radi o 18.000 učenika u prvoj smjeni.

 • Istakla je da su preduzeli sve propisane korake, da su učenici i nastavno osoblje odmah napustili zgrade škola, a da će nakon KDZ pregleda direktori donijeti odluke o režimu nastave.

  “Mi očekujemo da će KDZ pregledi biti završeni danas i da će se nastavni proces normalizovati sutra”, dodala je ministrica.

  Policijski komesar MUP-a KS Nusret Selimović rekao je da u saradnji sa više policijskih agencija intenzivno rade pregled svih objekata koji su zaprimili elektroničku poštu sa prijetećim sadržajem.

  “Jutros je održan hitan sastanak u prostorijama Tužilaštva KS, na kojem su učestvovali pored predstavnika kantonalnog Tužilaštva i predstavnici Federalne uprave policije i Uprave policije MUP-a KS. Prema do sada raspoloživim informacijama sve ukazuje na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizma koje će biti kao takvo i tretirano”, rekao je Selimović i dodao da će Federalna uprava policije pod nadzorom kantonalnog tužilaštva biti nosilac aktivnosti u cilju rasvjetljavanja i identifikovanja počinilaca ili počinioca ovog krivičnog djela.

  Dodao je da su u jutarnjim časovima imali još dvije dojave o postavljenim bombama, koje nisu povezane sa ovim slučajem, a koje su se odnosile na zgradu Općine centar i Vlade Kantona Sarajevo i zgradu Općinskog suda. Prema njegovim riječima u toku su pregledi spomenutih zgrada.

  Naglasio je da je ovu vrstu krivičnih djela prilično teško rasvijetliti, a da je jedan od osnovnih problema činjenica da se na trafici može kupiti “prepaid” kartica bez bilo kakvog identifikacionog dokumenta.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,