Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodik poručio Evropskom parlamentu: Podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo i pričaju o svemiru

Preuzmite sliku

Odlazeći saziv Evropskog parlamenta pozvao je da mi se uvedu sankcije jer uporno u Bosni i Hercegovini insistiram na onome na čemu je i EU sazdana – na mnogo razgovora i dogovora kako bi se postigao konsenzus i dogovorila rješenja, objavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na društvenoj mreži X.

“Ako je vrhunac političkog umijeća tih evroparlamentaraca predlaganje sankcionisanja stava i slobodne misli, onda su definitivno promašili zanimanje.

Poštovana gospodo, govorite i sudite o BiH, a nikada niste kročili u nju. Ne znate njenu historiju, naslijeđe, odnose. Politiku vodite na osnovu naslova u novinama i tabloidima. Neodoljivo podsjećate na one što ispred prodavnice piju pivo i samouvjereno pričaju o svemiru na osnovu teksta pročitanog u “Mikijevom zabavniku”. Šta je destabilizirajuće u stavu da se moraju poštovati Dejtonski sporazum, Ustav, međunarodno pravo, Povelja UN?

Da li to vi, po ugledu na sarajevske tužioce i sudije, promovišete da je poštovanje Ustava i zakona kažnjivo, a njihovo kršenje poželjno ponašanje? O kojem secesionizmu govorite? Današnja BiH je plod ugovora RS i Federacije BiH. Zar nije evropski standard da kada jedna strana ne poštuje ugovor, druga može zatražiti raskid. Nikada nisam za RS tražio ništa što joj Dejtonskim sporazumom ne pripada, ali ne pristajem na manje od onoga što joj pripada. Neki drugi su umislili da će BiH biti veća ako RS bude manja.

Vezano | Evropski parlament usvojio Rezoluciju: Poziv na uvođenje sankcija Dodiku i “destablizirajućim faktorima” u BiH 

Glasovi koji su insistirali da se pitanje sankcija nađe u rezoluciji bi takve sankcije uveli i liderima zemalja EU iz istih razloga, ali ne mogu. Obilježje neiskusnih ili kratkovidih političara je da stvari posmatraju crno-bijelo i pribjegavaju jednostavnim rješenjima. RS i njeni kadrovi su prema svim izvještajima Evropske komisije najviše uradili na tome da se BiH približi otvaranju pregovora s EU. Bilo bi pošteno da su pojedinci iz Evropskog parlamenta i to primijetili. Bilo bi još poštenije da su osudili dolazak diplomata iz zemalja koje nikakve veze sa BiH i EU nemaju da ovdje pritiskaju partnere da ne pristaju na dogovore u vezi s evropskim zakonima.

No dobro, u onome što nisu napisali, definisali su sebe, a u onome što su napisali, definisali su svoje frustracije. Kao i sa brojnim drugim liderima na koje vrše pritisak, ni sa mnom im to neće proći. To zna i RS i zato sam njen demokratski izabrani predsjednik i nikada ni pred jednim pritiskom neću odustati od svojih zakletvi”, napisao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje