Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dobojlila oštetio budžet RS za 3,5 miliona KM

Policija iz Doboja podnijela je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu protiv lica čiji su inicijali M.G. (70) zbog osnovane sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Dervente oštetilo budžet Republike Srpske i vanbudžetske fondove za 3.574.617 KM.

Ovo lice osumnjičeno je za krivična djela zloupotreba ovlaštenja u privredi i nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.

Prijavljeno lice je od januara 2014. do kraja 2015. godine izbjeglo poslovanje preko blokiranih žiro-računa po rješenjima poreske uprave o prinudnoj naplati izvršenjem na novčana sredstva za poreske obaveze, usmjeravalo uplate gotovog novca na blagajnu, te odobrilo korištenje tih sredstava u druge svrhe, a ne za plaćanje prioritetnih poreskih obaveza.

Takođe, za isplaćene neto plate u 2014. i 2015. godini izbjeglo je prijaviti poreske obaveze i plaćanje preko blokiranih žiro-računa, pa su određena plaćanja vršena putem ugovora o asignaciji sa drugim privrednim društvima.

Ovim radnjama prouzrokovana je nesposobnost pravnog lica da pravovremeno plaća dospjele poreske obaveze.

Na taj način su budžet Republike Srpske i vanbudžetski fondovi oštećeni za 3.574.617 KM, a privredno društvo iz Dervente ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,