Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dirigent Jasmin Hasić javno podnio ostavku kao član Upravnog odbora JU BKC TK

Preuzmite sliku

Jasmin Hasić, dirigent, član Upravnog odbora JU BKC Tuzlanskog kantona podnio je ostavku na članstvo u tom upravnom odboru, te o tome obavijestio premijera Tuzlanskog kantona prof. dr. Kadriju Hodžića, ministra za kulturu sport i mlade u Vladi TK mr.sc Zlatana Muratovića, te cjelokupnu javnost Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

U tekstu ostavke koja je dostavljena medijima se navodi:

Dana 12. 05. 2021. godine, na redovnoj sjednici Upravnog odbora BKC TK, obaviještan sam da Vlada Tuzlanskog kantona nije prihvatila izvještaj o radu Bosanskog kulturnog centra TK te poslala zaključak na adresu BKC TK broj 02/17-04.8291-2/21 od 27. 04. 2021. godine. gdje nas obavještava da se ne prihvata izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona za 2020. godinu samo u dva člana gdje će se isti uputiti u Skupštinsku procedru a bez ikakvog obavještanja i šturog obavještenja direktorici nakon kraće rasprave da je problem u „metodologiji“ jednog dijela izvještaja. (Zar je metodologija/indeksiranje bitnija od koncerata, promocija, predstava i sl……)

Naime, bio sam jako iznenađen činjenicom da Vlada i resorno ministarstvo nisu prepoznali preko 150 događaja/manifestacija koje su se dogodile u BKC TK, a imajući u vidu pandemiiju i brojna ograničenja u pogledu pandemije COVID 19.

Obzirom da dolazim iz kulturnog miiljea ovog grada ali i gradova u kojima radim i povremenom živim Brčko, Tuzla, Sarajevo i gdje redovno pratim kulturna dešavanja moram istaći da je Bosanski kulturni centar jedna od rijetkih ustanova koja je uspjela u vrijeme pandemije COVID 19 organizovati ovoliki broj događaja, a pri tome cijelo vrijeme ih usklađivati sa potrebama sjednica Skupštine TK i Kriznog štaba TK i Vade TK ustupajući dvorane navedenim organima vlasti, u najteža vremena.

Radi javnosti moram istaći da je Upravni odbor u kojem sam sudjelovao ovo vrijeme (od cc mjeseca Juna kada smo putem konkursa izabrani na te pozicije) od menadžmenta tražio smanjenje rashoda, saradnju i koproduckciju sa drugim kulturnim ustanovama kako bi se smanjili troškovi BKC TK, a u isto vrijeme povećao broj manifestacija. I zaista, održani su brojni koncerti, festivali, izložbe promocije knjiiga, jedini u BiH u vlastitoj organizaciji, organizaciji raznih udruženja, ustanova, organizovalo se i po prvi put u organizaciji BKC TK obilježavanje Dana evropskog kulturnog naslijeđa i Svjetski dan audio vizuelnog naslijeđa.

Po prvi put nakon dugo godina Bosanski kulturni centar TK po vertikali od uprvaljačke strukture preko rukovodeće strukture ima stručne i kompetentne ljude zastupljene u svim sektorima BKC TK, a rezultati su itektekako vidljivi, te da nije pandemije možete zamisliti kakvi bi tek rezultati bili iza nas.

Član UO prvi put iz umjetnosti direktno, moja malenkost jedini magistar muzičkih umjetnosti dirigovanja na području sjeveroistočne bosne, nestreanački kadar, direktorica diplomirani muzikolog, stručni saradnici od novinara, producenata likovnih umjetnika i da ne nabrajam dalje bili su tu pa i po 24h da kultura živi i uvrijeme pandemije, da bi oni što imaju „višeznamenje od nas“ rekli „nije to to“ znamo mi bolje. Bujrum!

Sramote me i stid da kao jedan od najuspješnjih sudenata Muzičke akademije u Sarajevu i dobitnik specijalnog priznanja značke univerziteta Sarajevo za ovaj čin nisam (ako nisam) uspio doprinijieti da ova Ustanova i u vrijeme pandemije kada sam i imenovan od strane tadašnjih funkcionera kao nestranački kadar pomognem BKC TK koji je bio u posrtanju kako finansijskom tako i programskom zajedno sa svojim kolegama iz UO napravim bolje uslove, držalo se i po 12 sjednica mjesečno (neki će se pitati da plaćeni ste za to) da jesmo i otkrivam Vam 150 KM mjesečno bez obzira na broj održanih sjednica, nakon ovako omalovažavajućeg zaključka Vlade Tuzlanskog kantona koja je usvojila izvještaje pojednih kulturnih institucija koje su daleko manje ili skoro nikako provodile aktivnosti promociji kulture.

Ovo je dokaz da stručnim licima nije mjesto na rukovodećim funkcijama u ustanovama kulture u Tuzlanskom kantonu.

Stoga ja Jasmin (Fikreta) Hasić, magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja sa Sarajevske muzičke akademije, dva odsjeka završena i dobitnik priznanja kao jedan od najboljih studenata muzičke akademije u Sarajevu podnosim OSTAVKU na mjesto člana UO Bosanskog kulturnog centra TK do nekih boljih vremena i ljudi koji znaju šta i koliko pravilan razvoj umjetnosti donosi našoj domovini te integracije iste u Europske okvire. A na Vama dragi moji nadređeni je da prihvatite ili odbacite istu.

S poštovanjem, mr. art. Jasmin Hasić, dirigent.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje