Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dan mladih u BiH se dočekuje u atmosferi masovnog odlaska i nezaposlenosti

Preuzmite sliku

U BiH se 12. august, Međunarodni dan mladih, dočekuje u atmosferi masovnog odlaska, nezaposlenosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava, dok je u drugim zemljama ovaj dan posvećen transformaciji obrazovanja i novim tehnologijama, saopštio je Institut za razvoj mladih KULT.

“I ove kao i prethodnih godina BiH ga obilježava u ozračju nepoštivanja zakona i nedostatka strateških dokumenata, prebrojavanju onih koji odlaze i nabrajanju razloga zašto to čine. U međuvremenu konkretna rješenja izostaju”, navode iz Instituta povodom Međunarodnog dana mladih, prenosi Anadolija

Želi li BiH zaustaviti odlazak mladih?

U BiH ne postoji zakon o mladima BiH na državnom nivou, a postojeći se u entitetima ne implementira u punom kapacitetu.

“Na državnom nivou nema ni strateškog dokumenata za mlade. Strategije nema niti u entitetu Federacija BiH, a Brčko Distrikt prvu strategiju trebao bi početi raditi u ovoj godini. U Repubilci Srpskoj strategije se usvajaju godinama, ali se postavlja pitanje koliko se primjenjuju. Želi li onda BiH zaustaviti odlazak mladih? Najavljuju se izrade dokumenata, pokreću tematske sjednice, otvaraju pitanja na lokalnom nivou, ali gdje su rješenja?”, navode iz Instituta.

Početkom ove godine, Institut za razvoj mladih KULT, je pokrenuo kampanju #necudaidem. Na taj način žele skrenuti pažnju predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, među ostalim i problem masovnog odlaska.

Kroz ovu kampanju žele ukazati na neophodnost strateškog djelovanja u kreiranju pogodnog ambijenta za mlade ljude u BiH. Kad bi se kreirao takav ambijent, mladi ne bi imali ni potrebu ali ni želju da odlaze iz svoje zemlje. U njoj bi imali priliku dati doprinos ali i ostvariti svoje potencijale.

Motivisati nadležne na preduzimanje konkretnih mjera

“Mladi u ovoj državi, kako kažu, trebaju sigurnost i perspektivu. Trebaju aktivne politike koje će dugoročno određivati mjere koje definišu pozitivne pristupe oblastima koje su njima najbliže i najznačajnije. Mjere koje će defnisati bolji obrazovni sistem, pristup tržištu rada, stambenu politiku, sigurnost.”, kažu iz Instituta.

Šta to zapravo u praksi znači?

“Strateški pristup znači da se aktivne mjere zapošljavanja neće donositi na godišnjem nivou. Da će mlad čovjek u ovoj zemlji znati da će mu i neredne godine država pružiti podršku u rješavanju stambenog pitanja, a ne da takve odluke ovise o trenutnoj vladajućoj strukturi i njenoj naklonosti ka ovoj populaciji. Da će obrazovanje moći primijeniti i da se neće plašiti prijaviti korupciju”, navode iz Instituta povodom Međunarodnog dana mladih. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje