Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

CIK potvrdio kandidaturu Stojanovića, odbio Zlatana Begića i kaznio političke subjekte

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrala je izvještaj o izvršenim provjerama kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba srpskog naroda Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, javlja Anadolija.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je 27. januara ime kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz Kluba srpskog naroda na potvrđivanje i ovjeru Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kandidat grupe od 13 delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine iz Kluba srpskog naroda je Igor Stojanović.

U skladu s odredbama Izbornog zakona BiH i Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, izvršene su provjere predložene kandidatske liste i kandidata, da li je kandidatska lista podnesena od strane ovlaštenog predlagača, da li je predloženi kandidat na kandidatskoj listi upisan u Centralni birački spisak u FBiH, da li se ime kandidata nalazi u evidencijama sankcija koje se vode u Centralnoj izbornoj komisiji BiH, da li je kandidatska lista podnesena na obrascima utvrđenim od strane Centralne izborne komisije BiH, da li je kandidat lično potpisao izjavu o prihvatanju kandidature u skladu s članom 58b.

Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine te da li je izjašnjenje pripadnosti konstitutivnom narodu identično izjašnjenju u izjavama i eventualnoj kandidaturi na općim Izborima 2022. godine i lokalnim izborima 2020. godine.

U skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 6) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ovjerila predloženog kandidata, s obzirom da su ispunjeni uslovi iz člana 16.,1.7,1.8 stav (1) tačka (5), 4.2 i člana 9.13 stav (1) Izbornog zakona BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dostavio je dana 30. januara ime kandidata iz “ostalih” Zlatana Begića za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz Kluba ostalih Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U skladu s članom 9.13 Izbornog zakona BiH i članom 58.c Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je odbila ovjeru kandidature Zlatana Begića iz “ostalih” za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje