Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brnabić: BiH ima mnogo potencijala kojega treba iskoristiti

Preuzmite sliku

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boraveći u Mostaru na Međunarodnom sajmu gospodarstva kazala je kako danas, prije svega, šalje ekonomske i gospodarske poruke.

“Mi imamo fenomenalan oblik suradnje i odlične rezultate u gospodarskoj, bilateralnoj suradnji. Imamo tri najnevjerojatnija pokazatelja. Prvi je da smo u posljednjih 10 godina između BiH i Srbije uspjeli duplirati razinu bilateralne razmjene. BiH je naša druga izvozna destinacija, što je pokazatelj koliko je važan partner Republike Srbije”, istaknula je ona dodavši kako je Njemačka prva izvozna destinacija Srbije.

Također, Srbija je Bosni i Hercegovini treća izvozna destinacija, napominje Brnabić dodajući kako je prva Hrvatska, a druga Njemačka.

“To samo pokazuje koliko smo upućeni jedni na druge i koliko su veliki naši potencijali. Mi smo u 2022. godini dostigli skoro 3,3 milijarde eura međusobne razmjene, od toga je nešto preko 2 milijarde eura bio izvoz iz Srbije u BiH”, naglasila je predsjednica srbijanske vlade.

Ističe kako je ovo drugi put njezinog boravka na mostarskom sajmu, dok je šesti put delegacija iz Srbije ovdje prisutna. Smatra kako je svaka suradnja potrebna kako bi se osigurali mir i stabilnost, ali i bolji politički odnosi.

Komentirala je i napad na mladića iz Zemuna u Mostaru zbog čega je izrazila žaljenje, ali je poručila kako to nije Mostar kakvog ona poznaje.

“Ja ne vjerujem da je to Mostar, ja se uvijek lijepo osjećam u Mostaru i imam jako lijepe odnose s gradonačelnikom. Vjerujem da to nije prava slika Mostara”, navodi ona.

Brnabić se jutros, uoči otvaranja Sajma gospodarstva u Mostaru, susrela s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te je otkrila kako su razgovarali o tome da u neko dogledno vrijeme organiziraju zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara.

“Prva i jedina zajednička sjednica je organizirana u Sarajevu 2015. godine kada je Aleksandar Vučić bio premijer. Ja sam 2017. godine kao predsjednica Vlade poslala pismo i inicirala zajedničku sjednicu. Nikada nisam dobila odgovor. Danas smo razgovarali o tome kada bi mogli nastaviti s ovom praksom i organizirati drugu zajedničku sjednicu”, napomenula je ona.

Ističe kako su razgovarali i o drugim projektima te kako je inicirala razgovore oko energetskih projekata jer BiH, kako kaže Brnabić, ima jako mnogo potencijala kojega zajedno mogu iskoristiti.

“Ne mislim samo na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, nego i na to da svi u regiji budu uključeni, i Hrvatska i Crna Gora jer takvi projekti imaju prekogranični efekt. Mislim da je to svima u interesu, a posebno BiH jer to znači dodatne strane investicije i porast BDP-a. Na to ne trebamo gledati kao na političko pitanje nego investicijsko”, ustvrdila je ona.

Za odnose Beograda i Prištine kazala je kako nema nikakva očekivanja. Smatra da Priština krši Briselski sporazum potpisan prije više od deset godina, prvi sporazum o stabilizaciji kojeg je svojim potpisom jamčila Evropska unija.

“Pokušavamo nastaviti biti tolerantni, nastaviti čuvati mir i kakvu takvu stabilnost unatoč naporima Prištine da izazove destabilizaciju”, rekla je ona.

Brnabić je na kraju podsjetila kako je Bosna i Hercegovina jedna od država nepriznavača Kosova, što ona smatra normalnim i logičnim s obzirom na to da je BiH zemlja koja zastupa nepovredljivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države članice UN-a. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje