Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Brčko: Podignuta optužnica zbog okrutnog ubistva Edina Zejćirovića

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića zbog sumnje da su 17. novembra prošle godine u tom gradu oteli, a zatim na okrutan način ubili Edina Zejćirovića.

Oni su optuženi za kazneno djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do deset godina, te za kazneno djelo ubistva na okrutan način za koje se može izreći najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Distrikta.

“Optuženi se terete da su 17. studenoga 2019. godine od oko 18.30 pa do 22 sata, prema prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi sakupio, u sastavu grupe oteli a potom do smrti pretukli i mučili oštećenog Zejćirovića. Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao da dođe u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili da uđe u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se nasumice po gradu udarali tražeći da isplati prvooptuženom dug od oko dvije tisuće maraka” navode iz Tužilaštva.

Kako je istaknuto, optuženi se dalje terete da su, zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, izvukli oštećenog iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su, kako je navedeno, oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu.

“Optuženima se stavlja na teret da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, a Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, da bi ga Šabanović udarcima nogu ponovo bacio u rijeku. Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se” zaključuje se u optužnici.

Intenzivnu i sveobuhvatnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje osumnjičenih Tužilaštvo je sprovelo za nepunih šest mjeseci okončavši je optužnicom za kazneno djelo ubistva i otmice.

Optužnica, kojom je ovo tužilaštvo zatražilo produženje pritvora prema sve četvorici optuženih, dostavljena je Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je i potvrđena, saopćili su iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje