Ponedjeljak, 21. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Bosanac iz Kanade nakon svoje smrti ostavio milion KM za tri javne kuhinje u BiH

Kanađanin rodom iz naše zemlje testamentom je, nakon svoje smrti, ostavio milion KM za tri javne kuhinje. Ovo je za Oslobođenje potvrdila i Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha iz sarajevske narodne kuhinje Stari Grad.

– Tačna je informacija, a iznos od milion maraka je podijeljen na tri dijela. Mi već na računu imamo 270.000 KM, rekla je tetka Zilha.

Gospodin koji je rodom iz jednog mjesta kraj Rogatice se 2008. odlučio na ovaj potez, a tada su dokumente dostavili nadležni iz tri javne kuhinje.

– Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu, kaže tetka Zilha i dodaje da je on želio da novac završi u BiH jer je često posjećivao narodnu kuhinju na Baščaršiji gdje je sa uposlenicima pio kafu.

– To su neke stvari koje su značile njemu, a i nama, naglašava tetka Zilha, te pojašnjava da je njegov uslov bio da novac ide isključivo za hranu.

Korisnici navedene tri javne kuhinje već su osjetili blagodati donacije.

– Mi smo već obezbjedili mlijeko za godinu dana, pojačali smo meso i dodali smo ulje, šećer i kafu, kaže tetka Zilha. Zahvaljujući ovoj donaciji, kako je Oslobođenje već pisalo poboljšani su obroci u Narodnoj kuhinji Stari Grad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje