Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši pomočnik ministra Bahir Imamović osuđen na 20 mjeseci zatvora

Preuzmite sliku

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu presudu za bivšeg pomočnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi.

Prvostepenom presudom je optuženom izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Bahir Imamović se optužnicom ovog Tužilaštva tereti da je, dok je obavljao funkciju pomočnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnicije navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM. Obečavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovorne osobe ove firme, koja je prijavila Imamovića i sarađivala sa istražnim organima u predaji označenog novca, je primio 10.000 KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje