Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

BiH i Srbija u septembru otvaraju zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo u Istanbulu

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina i Srbija otvorit će zajedničko predstavništvo u Istanbulu, najavio je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa Mirkom Šarovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, javlja Anadolu Agency (AA). 

Osim o ovoj dva ministra su razgovarala i mnogim drugim temama kako bi poboljšali ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i zajednički nastupili na trećim tržištima. Stoga je predloženo pokretanje nekoliko zajedničkih turističkih projekata.

“Ocenjujemo da bi ekonomska saradnja dve zemlje, koja je uspešna, mogla biti još uspešnija. Tu smo da rešavamo probleme o slobodnom kretanju roba, zatim postoje necarinske barijere i nadležne institucije rade na tome da se ti problemi otklone. Interes nam je da se trgovinska razmena između dve zemlje odvija nesmetano. Sadašnji obim robne razmene od milijardu i 500 miliona eura može biti veći i mislim da će ova godina u tom pogledu biti rekordna u oba smera. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode i robe, vrlo važan spoljnotrgovinski partner. Ukupno na četvrtom mestu posle Italije, Nemačke i Rusije i želimo da ovu saradnju razvijamo. U tom pogledu smo potpisali sporazum o zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Moramo da udružimo kapacitete i potencijale ukoliko mislimo da privlačimo investitore i zajedno nastupamo na trećim tržištima“, kaže Ljajić.

Naglašava da se “iz toga razvila ideja da razviju trilateralu sa BiH”. U sepmtebru će, kaže Ljajić, verovatno otvoriti zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

“Nama se otvara mogućnost, po sporazumu koji imamo sa Turskom, da koristimo sva njihova predstavništva, njih oko 15 širom sveta. To je šansa za naše privrednike da otvaraju nova tržišta. Predložili smo i neke zajedničke projekte iz oblasti turizma. U planu je biciklistička tura Beograd-Sarajevo-Dubrovnik. Želimo da izgradimo kompletan projekat i prikupimo dokumentaciju kako bi konkurisali kod Evropske unije i koristeći ta sredstva napravimo nešto što bi bilo od velikog značaja za sve zemlje kroz koje bi ta biciklistička tura prolazila“, rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da postoji želja da se u BiH i Srbiju privuće što veći broj kineskih turista, kojih godišnje u svijetu imao oko 100 miliona.

“Želimo da se borimo za deo tog kolača. Došli smo na ideju da izradimo projekat i ponudimo ka kineskim tour operaterima pod nazivom ‘Putevima Valtera’. Njime bi omogućili da kineskim turistima da posećuju lokacije u BiH i Srbiji gde se snimao film ‘Valter brani Sarajevo’. Moraćemo što više ovakvih projekata da koncipiramo kako bi se što radimo imalo konkretan smisao, a to je što bolja ekonomska saradnja, što veća trgovinska razmena i što bolji rezultati naših kompanija na trećim tržištima“, istakao je Ljajić.

Šarović je kazao da je veoma važno riješiti određene probleme prilikom trgovinske razmjene između dvije zemlje, na čemu on i njegov srbijanski kolega intenzivno rade.

“Osnovna tema naših razgovora bila je ekonomska saradnja između naše dvije zemlje. Konstatovali smo da je spoljnotrgovinski bilans dvije zemlje u uzlaznoj liniji, što pokazuju rezultati za 2015. i prve mjesece 2016. godine. Iskoristili smo priliku da razgovaramo o nekoliko pitanja necarinskih barijera sa kojima se suočavaju privrednici iz BiH prilikom razmjene sa kompanijama iz susjedne Srbije. Spomenuo bih dva kljućna primjera, to je pitanje izvoza proizvoda Mitala iz Zenice i suočavanja sa novom uredbom Vlade Srbije koje se odnosi na proizvode ove kompanije”, kazao je Šarović.

Tu su, naveo je Šarović, i problemi naših privrednika koji prerađuju bijelo meso prilikom izvoza u Srbiju.

“Tu postoje neke barijere, posebno kada se radi o laboratorijskim nalazima na salmonelu, jer Srbija nije uskladila svoje propise sa evropskim, a BiH jeste. I zbog toga dolazi do problema o tome smo i ranije razgovarali i napravili određene pomake. Usaglasili smo se da je neophodno da napravimo dodatne napore kako bi i ovo pitanje uredili u skladu sa našim ranijim protokolom o priznavanju laboratorijskih nalaza jedne i druge strane što smo učinili 2013. godine“, kazao je Šarović.

Šarović je prokomentarisao i danas najavljenu mogućnost o propadanju aranžmana BiH sa MMF-om, rekavši kako se nada da će se on, ipak, realizovati, jer bi u suprotnom i Federacija BiH i Republika Srpska, a samim tim i cijelo bh. društvo, došli u veoma tešku situaciju. Dodao je da, iako on nije osoba koja to može potvrditi, postoje naznake da je aranžman sa MMF-om vezuje sa adaptacijom SSP-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,