Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bakljadom i skokom sa Starog mosta obilježen Dan pobjede nad fašizmom (FOTO)

Preuzmite sliku

Dan pobjede nad fašizmom i Praznik Zlatnih ljiljana Armije Bosne i Hercegovine, u ambijentu historijske jezgre Mostara večeras je obilježen simboličnim performansom i tradicionalnom bakljadom uz skok u Neretvu sa Starog mosta koji je osvijetljen u plavu boju.

Na pročelju kule Halebija na Starom mostu oslikan je nekadašnji grb Republike BiH sa ljiljanima, a potom je prikazan prigodan video spot, koji je produciran u slavu branilaca Mostara i Bosne i Hercegovine.

Svečanost su upotpunili članovi Kluba skakača u vodu ”Mostari” koji su priredili tradicionalnu bakljadu na UNESCO-ovom zaštićenom spomeniku. U čast Dana pobjede nad fašizmom i Praznika Zlatnih ljiljana Armije Bosne i Hercegovine, s bakljama u rukama u ledenu Neretvu sa Starog mosta skočio je iskusni skakač Semir Kazazić-Miro.

Svečanost je nastavljena na Starom mostu uz razgovore i fotografiranja sudionika, uz slanje snažnih poruka svim generacijama u zemlje i inozemstvu.

„Tekovine antifašizma su neuništiva i neprolazna civilizacijska kategorija na kojoj počiva i opstaje cijela Bosna i Hercegovina na svom putu ravnopravne članice društva europskih naroda“, poručeno je večeras iz Mostara.

Obilježavanje svečanosti u povodu praznika pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana u Mostaru su organizirali Koordinacija temeljnih boračkih organizacija proisteklih iz proteklog rata u obrani Bosne i Hercegovine (JOB Mostar, Udruženje Zlatni ljiljani, Udruženje RVI, Udruženje porodica šehida) i Klub skakača „Mostari“, u suradnji sa Arhivom Centra za mir Mostar. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje